Een facebookpost van Natuurpunt De Vlasbek zorgt voor heel wat discussie en ongerustheid. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek om een woonproject te realiseren op de plaats waar nu een klein bos ligt, langs de Rijksweg.
Google Maps Een facebookpost van Natuurpunt De Vlasbek zorgt voor heel wat discussie en ongerustheid. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek om een woonproject te realiseren op de plaats waar nu een klein bos ligt, langs de Rijksweg.

Natuurpunt vraagt gemeente om privébos op bouwgrond te kopen: “Anders verdwijnen 80 jaar
oude bomen”

Er loopt momenteel een openbaar onderzoek om een woonproject te realiseren op de plaats waar nu een klein bos ligt, langs de Rijksweg in Kuurne. Natuurpunt De Vlasbek uitte zijn ongenoegen op Facebook.

“Kuurne is al betonkampioen, en deze bomen moeten ook nog eens wijken", zo klinkt het in de post. “Sommige exemplaren zijn tussen de 80 en 100 jaar oud. Toegegeven, dit is volgens de letter van de wet ‘woongebied’, maar bij Natuurpunt De Vlasbek vinden we dit een gemiste kans. Waarom kiezen voor beton? Waarom niet het bos kopen, en volledig openstellen voor de Kuurnse bevolking?”

Privé-eigendom

Er werd meteen hevig gediscussieerd, en de natuurorganisatie werd zelfs verweten foute informatie te verspreiden. “Ik heb hier wakker van gelegen”’, vertelt burgemeester Francis Benoit (CD&V). “Het gaat hier om bouwgrond, waar zich in de loop der tijd natuur heeft ontwikkeld. Maar het blijft bouwgrond die privé-eigendom is. De eigenaars kunnen dit dus probleemloos als bouwgrond verkopen. We hebben overlegd met de familie, en die is al bereid om maar liefst 2.000 vierkante meter van de in totaal 3.400 vierkante meter te schenken aan de gemeente, zodat een deel van het groen kan blijven. Er loopt inderdaad een aanvraag om op de overige grond enkele woongelegenheden te realiseren. De bomen die gekapt worden, worden elders gecompenseerd. Daar betaalt de familie óók nog eens een bijdrage voor. Mochten we deze grond gekocht hebben met de gemeente, kostte ons dat ongeveer een miljoen euro. Deze post doet het lijken alsof wij niet inzetten op ontharding en vergroening, maar dat klopt niet.”

Groen bewaren

Vlasbek-voorzitter Jan Vanaverbeke ziet het anders. “De informatie die wij op Facebook hebben geplaatst, komt uit de verkavelingsaanvraag die openbaar te raadplegen is”, stelt hij. “Wij verspreiden dus geen foute info. Voor alle duidelijkheid: wij verwijten de familie niets. Het is logisch dat zij hun grond willen verkopen. Maar het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om groen te bewaren, én dus die bouwgrond te kopen.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • aaron aerts

    bomen werden wél geplant om achteraf er opbrengst van te hebben voor industrie. Je gaat toch ook niet betogen omdat er patatten uit de grond getrokken worden door een buur, nadat hij ze geplant heeft ?

Lees meer