2 De ‘ramadag’ is enkel voor wie wil/mag.
Kos De ‘ramadag’ is enkel voor wie wil/mag.

West-Vlaams schooltje houdt ‘ramadag’, reacties blijven niet uit

Er is heisa op Facebook over een initiatief van een basisschool in Outrijve, waar nu vrijdag een ‘ramadag’ wordt gehouden. Een inleefdag om leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar te laten ervaren wat het betekent om als moslim tijdens de ramadan niet te eten en drinken van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.

De brief over de ‘ramadag’ wordt massaal gedeeld op Facebook, ook door Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter uit Antwerpen. “De leerlingen worden verzocht om vrijdag niet te eten en te drinken tussen 6.30 en 21.30 uur. Islamisering”, zegt Dewinter. 

Toch is nuance op zijn plaats. Want in de brief staat duidelijk dat het enkel is voor wie wil én mag van zijn of haar ouders. Er staat verder dat erop toegezien zal worden dat de kinderen zichzelf niet ‘pijnigen’ en toch eten en drinken als de nood te hoog wordt. Er wordt de ouders ook aangeraden om zeker wat fruit en een koekje mee te geven, voor als het écht niet meer lukt. 

 De reacties op Facebook zijn evenwel niet mals en gaan van ‘linkse indoctrinatie’ en ‘linkse ratten’ tot ‘geef die kinderen allemaal varkensvlees mee’ en ‘moeten ze dan ook meevasten op aswoensdag’.

De leerlingen worden verzocht om vrijdag niet te eten en te drinken tussen 6.30 en 21.30 uur. Islamisering

Filip Dewinter

Nieuwsgierig

De ‘ramadag’ op vrijdag in de Sint-Jan Berchmansbasisschool in het kleine Outrijve bij Avelgem wordt niet geannuleerd, nu er veel commotie is. “We betreuren dat er ongenuanceerde uitspraken worden gedaan en roepen op tot sereniteit, in het belang van onze leerlingen en ons schoolteam”, reageert directeur Marc Deweer. 

“De leerlingen zullen na de inleefdag de opgedane kennis en indrukken in de klas bespreken. Wij hopen dat zij op die manier gefundeerd in dialoog kunnen gaan met mensen van een andere geloofsovertuiging. De normen en waarden die we onze leerlingen willen bijbrengen zijn die van een katholieke dialoogschool. Vanuit onze christelijke inspiratie gaan we met alle overtuigingen respectvol in dialoog en verwelkomen we iedereen die deze dialoog wil aangaan. We hopen dat onze leerlingen zich op die manier een beeld kunnen vormen van de verschillende geloofsovertuigingen die rondom ons aanwezig zijn. Hiermee sluiten we ook aan bij de interlevensbeschouwelijke competenties die door de overheid erkend worden”, aldus Marc Deweer. Een ‘ramadag’ of een dagje meevasten lijkt nieuw in het basisonderwijs in Vlaanderen. In Nederland gebeurt het wel vaker. Of het al dan niet delicaat is vier dagen voor de verkiezingen, laten we in het midden.

2 De brief van het schooltje in Outrijve.
Kos De brief van het schooltje in Outrijve.

142 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Ramazan Kazankaya

    Er staat dat de idee van de leerlingen waaren en ze hoeven het niet te doen en als ze het vrijwilg willen meedoen gaat de school de leerlingen in het oog houden de nogmaals niet het idee van school maar leerlingen

  • therese vanneste

    Schandalig en niet -democratisch.Waar eindigt dit ?Zie massale reactie van het volk bij de verkiezingen .En dan valt het establishment uit de lucht...

Lees meer