5 Amper zeven jaar is Zico Verstraete uit Kuurne, maar hij heeft nu al Parijs-Roubaix gewonnen.
Henk Deleu Amper zeven jaar is Zico Verstraete uit Kuurne, maar hij heeft nu al Parijs-Roubaix gewonnen.

Zico (7) uit Kuurne wint mini-versie van Parijs-Roubaix: “Zijn fopspeen wou hij alleen ruilen voor een fiets”

Zico Verstraete is amper 7 jaar, maar nu al kwam hij als eerste over de eindstreep van Parijs-Roubaix. Een verkorte Parijs-Roubaix voor jonge wielrennertjes welteverstaan, maar toch: hij haalde het van 54 leeftijdsgenoten.

Zico en zijn fiets, het is een match made in heaven. “Voetballen, het zegt hem helemaal niets”, vertelt zijn mama Barbara. “Zijn fopspeen afgeven, dat deed ie enkel in ruil voor een koersfiets en een wielertenue. Amper drie jaar oud was hij toen.” Op een braakliggend terreintje naast de deur moet het gras en onkruid nooit meer gemaaid worden, want Zico geeft geen sprietje de kans om er nog te groeien. “Elke avond rijdt hij er anderhalf uur rondjes met zijn fiets. Hij stippelt een parcours uit, hij zorgt voor hindernissen,… hij doet niets liever.”

Tomabel Inofec

Sinds een paar jaar is hij ook aangesloten bij een club: de Ardooise club Tomabel Inofec. “Hij doet vooral mee aan wedstrijden cyclocross en mountainbiken, maar heel soms schrijven we hem ook eens in op een wedstrijd op de weg.” Dus ook de ‘Parijs-Roubaix voor jongeren’ die enkele dagen geleden werd gereden. “Wielrennertjes tussen 5 en 14 jaar namen het in verschillende leeftijdscategorieën tegen elkaar op.”

Verrassing

En Zico, die won zowaar in zijn eigen categorie. “We hadden het eigenlijk totaal niet verwacht. We dachten dat een plaats in de top 10 er wel in zat, en hoopten zelfs op een plaats in de top 5, maar dat hij zou winnen? Neen, dat was een verrassing.” Zico zat bij de kopgroep van 15 wielrenners. “Maar daar bengelde hij achteraan, tot wij hem halverwege - de rit was 5 kilometer lang- wat aanmoedigden om te beginnen inhalen. Met resultaat, want hij zette de achtervolging in. Hij reed als vierde de piste op, dezelfde piste waar de profrenners de laatste meters van hun wedstrijd afleggen.” Zico pikt in. “En daar ben ik aan de buitenkant van de piste beginnen rijden, zoals de profrenners dat doen”, zegt de jongen. “De anderen bleven beneden, dus ik kon meer snelheid halen toen ik van de buitenkant van de piste richting binnenkant begon te sprinten.” 

“We waren een dagje ervoor al eens naar de piste geweest, zodat hij kon oefenen, en daar had hij inderdaad wat op gewerkt”, zegt Barbara. “Het was blijkbaar genoeg om de drie koplopers nog in te halen op het einde.”

5 Zico wint Mini Parijs Roubaix
Philippe Seys Zico wint Mini Parijs Roubaix

Zico kreeg een kassei als trofee, net als bij de échte Parijs-Roubaix. “Apetrots was hij”, zegt Barbara. “Het is een zwaar ding, maar hij heeft het de hele weg naar huis op zijn schoot vastgehouden. En nu staat het op de kast in de living. Hij beseft het nog niet goed. Hij heeft al een paar keer gevraagd ‘of hij het echt zo goed heeft gedaan’. Hij krijgt ook heel berichtjes van mensen die hem willen feliciteren.”

Of er echt een profcarrière in zit, daar is Zico zelf nog niet aan uit. “Het liefst dan wel in cyclocross. Maar ik ben wel fan van Yves Lampaert, dat is echt een goeie renner.”

5 Een leuke extra: Zico reed zijn overwinning voor zijn twee ‘mémé’s’. “Mijn ene grootmoeder was dag op dag 2 jaar geleden overleden”, zegt mama Barbara. “Mijn andere mémé Leintje van 90 jaar hadden we al een eindje beloofd dat als Zico bloemen zou winnen bij een wedstrijd, ze voor haar waren. Deze wedstrijd was dus echt een beetje voor hén.”
Barbara Verstraete Een leuke extra: Zico reed zijn overwinning voor zijn twee ‘mémé’s’. “Mijn ene grootmoeder was dag op dag 2 jaar geleden overleden”, zegt mama Barbara. “Mijn andere mémé Leintje van 90 jaar hadden we al een eindje beloofd dat als Zico bloemen zou winnen bij een wedstrijd, ze voor haar waren. Deze wedstrijd was dus echt een beetje voor hén.”
5 De kassei die Zico mee naar huis mocht nemen.
Barbara Verstraete De kassei die Zico mee naar huis mocht nemen.
5 Zico wint Mini Parijs Roubaix
Philippe Seys Zico wint Mini Parijs Roubaix

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Philip Melkenbeke

    Mooi Zico! Geniet maar van het wielrennen, het zit in jouw bloed. Aan de ouders van Zico: verzorg jullie ventje goed!

  • Vincent Salembier

    Helemaal niet raar dat dit knaapje uit Kuurne komt.Kuurne is het hart van de wielersport.Over voetbal wordt er in de cafés nauwelijks gesproken.

Lees meer