Dagopvang in oude pastorij

Tijdens de Laakdalse gemeenteraad is het beheersplan voor de pastorij in Klein-Vorst en het aangrenzende schooltje goedgekeurd. De gemeente wil in de pastorij een dagopvang voor ouderen en twee verhuurappartementen onderbrengen. Het beheersplan is nodig om aanspraak te maken op een Vlaamse erfgoedpremie van 80 procent.

In 2002 is de voormalige pastorij met bijgebouwen beschermd omwille van de historisch waarde. Sinds 2006 is het pand onbewoond, waardoor de woning in een vrij bouwvallige toestand verkeert. Een restauratie en herbestemming zijn nodig.


Tijdens de gemeenteraad is het beheersplan goedgekeurd. Als volgende stap legt de gemeente het plan voor aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Burgemeester Tine Gielis (CD&V/LVA): "Het gemeentebestuur wil de pastorij op de gelijkvloerse verdieping herbestemmen als collectieve autonome dagopvang voor ouderen die zorg nodig hebben. Op de eerste verdieping plannen we twee verhuurappartementen. Het schooltje zal ingericht worden als herinnering aan de onderwijzerswoning en het aangrenzende klaslokaal."


Bovendien zal de omgeving van de pastorij worden verfraaid. Ook daarvoor kan de gemeente rekenen op subsidies. (CVB)

Lees meer