6 Ashley en Dorano zijn nog maar een jaar aan de slag en moeten nu tienduizenden planten vernietigen.
Didier Verbaere Ashley en Dorano zijn nog maar een jaar aan de slag en moeten nu tienduizenden planten vernietigen.

Tuinbouwsector vraagt dringende steunmaatregelen: “Honderdduizenden planten staan klaar om vernietigd te worden”

Tuinbouwers uit de Gentse regio moeten door de coronacrisis honderdduizenden planten vernietigen. Zij vragen dringend steunmaatregelen van de overheid. “Het moment om onze boterham te verdienen was, na maanden kweken, aangebroken. Meer dan 300.000 planten moeten nu de container in”, zucht teler Dorano Plevoets uit Laarne. 

6 In de serres van Dorano staan tienduizenden planten in bloei. Klaar voor verkoop.
Didier Verbaere In de serres van Dorano staan tienduizenden planten in bloei. Klaar voor verkoop.

Even was er een beetje hoop voor de vele tuinbouwers in de Gentse regio dat ze hun verkoopklare planten alsnog kwijt zouden raken. Maar de regering heeft nu toch beslist dat tuincentra en planten- en bloemenwinkels dicht moeten blijven. Enkel zaken zoals Aveve, waar ook dierenvoeding wordt verkocht, en grootwarenhuizen mogen wel planten en bloemen blijven aanbieden.

Verloren seizoen

“Maar die grote winkelketens kopen hun planten op bij veilingen in het buitenland, bij de goedkoopste aanbieders. De kwekers in Vlaanderen interesseren hen niet. Alleen winst telt voor hen”, zucht Steffi De Kerpel van Bloemen J Verbeek in Laarne, gespecialiseerd in meiklokjes. Tienduizenden tweejarige plantjes staan klaar om te bloeien. “Wij leven van twee piekmomenten per jaar. De voorjaarsverkoop met meiklokjes en de kweek van amaryllis in de winter. We hebben de centen van het voorjaar nodig om de zomer door te komen en de kweek van de winter te financieren. Dit wordt hoe dan ook een verloren seizoen en als we geen uitstel van betaling krijgen bij de banken, gaan we failliet”, zegt Steffi.

6 Tienduizenden meiklokjes raken niet verkocht door de crisis.
Didier Verbaere Tienduizenden meiklokjes raken niet verkocht door de crisis.

Onbegrip

Hetzelfde verhaal horen we bij Dorano Plevoets (21) in Laarne. Samen met zijn vriendin Ashley Blaeke (21) nam hij het tuinbouwbedrijf van zijn ouders pas over. Het familiebedrijf teelt éénjarige perkplanten en verkoopt vooral op de markten van Bergen en Aarlen in Wallonië. Maar sinds de crisis zitten de jonge ondernemers zonder werk en inkomen. Meer dan 300.000 planten staan klaar in de serres voor verkoop. 

Ons hele startkapitaal staat hier in de serre. Het moment om iets te verdienen was aangebroken maar ik schat dat ik vandaag al minstens 100.000 plantjes zal moeten vernietigen

Dorano, teler van éénjarige perkplanten

“De planten werden gepot in september en de facturen zijn betaald. Het moment om iets te verdienen was aangebroken, maar ik schat dat ik vandaag al minstens 100.000 plantjes zal moeten vernietigen. Ons hele startkapitaal staat hier in de serre en particuliere verkoop is ook al niet meer toegestaan”, zegt Dorano. “Ook supermarkten zijn niet geïnteresseerd in lokale teelt. Zij kopen in het buitenland. Ik snap trouwens niet waarom zij wel nog mogen verkopen en wij, in openlucht op een markt, niet”, bedenkt Dorano.

6 In de serres van Dorano staan tienduizenden planten in bloei. Klaar voor verkoop.
Didier Verbaere In de serres van Dorano staan tienduizenden planten in bloei. Klaar voor verkoop.

Provincie vraagt extra steunmaatregelen

Gedeputeerde Leentje Grillaert (CD&V) begrijpt de kritiek en het ongenoegen. Zij is in Oost-Vlaanderen bevoegd voor land- en tuinbouw en vraagt de Vlaamse en federale overheid om steunmaatregelen. “We volgen dit op de voet en vragen extra maatregelen voor de getroffen sector. We werken ook al volop aan een grote promotiecampagne voor de producten van bij ons. Die lanceren we na de crisis. Steunmaatregelen vanuit de provincie, zoals het afschaffen van de provinciebelasting voor getroffen bedrijven, worden nog bekeken”, zegt Leentje Grillaert.

6 De serre van Dorano staat vol plantgoed dat vernietigd zal moeten worden.
Didier Verbaere De serre van Dorano staat vol plantgoed dat vernietigd zal moeten worden.
6
Didier Verbaere

Lees meer