2 Burgemeester Gino Debroux kaartte de nood aan extra bedrijventerrein aan.
Bollen Burgemeester Gino Debroux kaartte de nood aan extra bedrijventerrein aan.

Burgemeester Debroux tijdens jobbeurs: “We voelen de druk van Limburg en Wallonië waar bedrijventerreinen zich sneller en makkelijker kunnen ontwikkelen”

“Er is eigenlijk geen mogelijkheid meer voor de vestiging van grote bedrijven in onze streek.” Dat zei Landens burgemeester Gino Debroux (L’anders) tijdens de derde editie van de jobbeurs in de Manège in Tienen. Hij uitte ook kritiek op de provincie en het Vlaams gewest omdat die zich kanten tegen de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein langs de E40 in Landen omwille van een niet goede ontsluiting via het openbaar vervoer.

De regio Zuid-Oost-Hageland telt vandaag 2.369 werkzoekenden. Om hen te helpen in hun zoektocht naar een job, organiseerde de stad Tienen samen met de VDAB, Businessclub Tienen, Unizo, Voka en de gemeentebesturen van Hoegaarden, Landen, Linter en Zoutleeuw een jobbeurs in de Manege. Werkzoekenden, maar ook werknemers op zoek naar een nieuwe uitdaging, konden in de Manège in Tienen kennismaken met het vacatureaanbod van maar liefst 47 bedrijven en organisaties uit de regio. Een unieke gelegenheid om informatie in te winnen en rechtstreeks te solliciteren bij werkgevers uit alle sectoren. Bezoekers konden ook hun cv laten screenen, deelnemen aan workshops en meer vernemen over de opleidingsmogelijkheden tot herscholing of bijscholing.

2 De jobbeurs is elk jaar een groot succes.
Bollen De jobbeurs is elk jaar een groot succes.

Ook voor leerlingen van het laatste jaar secundair onderwijs uit de regio was er een aangepast programma. Tijdens workshops op de ‘Schoolverlatersdag’ werden ze geïnformeerd over de arbeidsmarkt. “In Tienen zijn er meer dan duizend mensen werkloos en daaronder zit er toch een groot aantal jongeren, jonger dan 25 jaar. We spreken hier over een percentage van 20 procent. Daar moeten we toch meer ondersteuning zien te bieden”, aldus Tiens schepen van Werk en Economie Eddy Poffé (Open Vld).

Kortere doorlooptijd

Voldoende werk kan enkel aangeboden worden als er voldoende bedrijven actief zijn en daar wringt volgens burgemeester van Landen, Gino Debroux (L’anders), soms ook het schoentje. “We voelen de druk vanuit Wallonië bijvoorbeeld, waar andere, vaak gunstigere, vestigingsvoorwaarden gelden en waar de doorlooptijd om een bedrijf te vestigen, ook vaak veel korter is. Er is ook druk vanuit Limburg. Sint-Truiden bijvoorbeeld met het nieuwe bedrijventerrein op de voormalige militaire basis, waarbij de provincie Limburg en de POM een actief beleid voeren om bedrijven aan te trekken. Ik maak hierbij de kanttekening dat in Sint-Truiden een bedrijventerrein wordt ontwikkeld zonder dat er een goede regionale ontsluiting via de weg en het spoor mogelijk is. Dit terwijl het Vlaams gewest en de provincie tegen de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein langs de E40 in Landen omwille van een niet goede ontsluiting via het openbaar vervoer! Maar we geven niet op en zullen dit opnieuw ter sprake brengen op de Taskforce Spitsregio Leuven.”

Debroux wijst er ook op dat het aanbod van bedrijventerreinen in onze regio zeer beperkt is. “Nochtans zijn er volgens mijn overtuiging zeker nog een aantal mogelijkheden. Interleuven heeft momenteel nog 2,38 hectare in aanbod. Lopende ontwikkelingen creëren een toekomstig aanbod van 2,2 hectare in Glabbeek en 2 hectare in Zoutleeuw. In Tienen is er nog ongeveer 16 hectare leegstand.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer