CNUZ voorzitter Guy Dumst spreekt de cijfers tegen.
Foto Bollen CNUZ voorzitter Guy Dumst spreekt de cijfers tegen.

Cnuz spreekt cijfers over toename van leegstaande sociale huurpanden tegen: “Bij ons is het net omgekeerd”, aldus voorzitter Guy Dumst.

Volgens de meest recente cijfers stonden vorig jaar 11.440 van de bijna 170.000 sociale huurwoningen in Vlaanderen leeg. Dat is een stijging met 20 procent ten opzichte van 2014. En toch is ook het aantal mensen op een wachtlijst voor zo’n sociale woning de voorbije regeerperiode gestegen. “Dit kan misschien de tendens zijn, maar onze maatschappij Cnuz doet wel echt inspanningen en dat resulteert in andere cijfers”, zegt voorzitter van Cnuz, Guy Dumst.

“Vorig jaar zijn wij begonnen aan een nieuw verhaal met Cnuz, een fusie tussen de maatschappijen Landen, Tienen en Aarschot. En er was wel wat leegstand, durf ik te stellen. De grootste reden voor deze leegstand was dat veel van deze woningen in zeer slechte staat achtergelaten waren door de vorige huurders. Sommige woningen waren zo slecht dat ze niet meer verhuurbaar waren in de staat waarin ze zich bevonden. Andere woningen waren zo oud dat renovatie geen optie niet meer was”, aldus Guy Dumst.

Het is mijn prioriteit om de leegstand onder de vijf procent te krijgen”

Guy Dumst

Zo had Cnuz in 2018 een patrimonium van 1.400 woningen waarvan 44 woningen leegstonden. “Het was dan ook een prioriteit om dit aan te pakken. Wij hebben dit gedaan op een aantal manieren. De woningen in slechte staat werden aangepakt en nieuwe mensen werden aangeschreven voor woningen die leegstonden. En ten derde hebben we enkele woningen verkocht. We staan nu zo ver dat er nog drie woningen op de rode lijst staan en die eigenlijk moeten van de hand gedaan worden. Verder staan een tiental woningen in Aarschot op de planning voor renovatie en nog eens vier woningen in Neerwinden zijn klaar voor de sloop, zodat we daar met een nieuw project kunnen van start gaan. Door deze inspanningen kon het aantal leegstaande panden van 44 naar 17 gereduceerd worden.”

Aanstaande vrijdag is het algemene vergadering van Cnuz waarop men een nieuw bestuur en voorzitter kiest. “Ik heb alvast de ambitie om het werk dat ik ben gestart, verder te zetten. En het is mijn prioriteit om alle aangesloten steden en gemeenten hun bindend sociaal objectie te laten behalen en de leegstand onder de vijf procent te krijgen”, besluit Dumst.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer