Greta Vanermen betreurt het dat de stad Landen geen project indiende voor de oprichting van een GBO.
Bollen Greta Vanermen betreurt het dat de stad Landen geen project indiende voor de oprichting van een GBO.

Greta Vanermen (N-VA): “Landen loopt subsidie mis”

N-VA raadslid Greta Vanermen stelde op de gemeenteraad de vraag aan de voorzitter van het OCMW Eddy Vandenbosch (L’anders) of Landen een projectvoorstel had ingediend voor de ontwikkeling van een Geïntegreerd Breed Onthaal. Dat is een samenwerkingsverband tussen minimaal het OCMW, het centrum voor algemeen welzijnswerk (CAW) en de diensten maatschappelijk werk van de ziekenfondsen (DMW).

Lokale besturen konden voor de voorbereidende fase een subsidie aanvragen, zodat vanaf 1 januari 2020 de functies en werkingsprincipes van het GBO daadwerkelijk in de praktijk kunnen worden gebracht. “Het gaat om een bedrag van 16.000 euro voor 2019 en 25.000 euro jaarlijks voor de daaropvolgende vijf jaren”, aldus Greta Vanermen. “Elk bestaand of nieuw samenwerkingsverband GBO kon een projectvoorstel indienen. Het aanvraagformulier diende volledig ingevuld en ondertekend, uiterlijk 31 maart, elektronisch verstuurd te worden.”

Raadslid Vanermen vroeg aan de OCMW-voorzitter of de stad een dergelijk formulier ingediend had. Dat werd bevestigd. “We hebben ondertussen moeten vaststellen dat er geen project werd ingediend. Niet alleen heeft de voorzitter de gemeenteraad voorgelogen, maar meer nog loopt Landen hierdoor heel wat subsidies mis!”, aldus Greta Vanermen.

“Onze diensten zijn op zoek gegaan naar een samenwerking tussen de verschillende gemeenten en partners om dit project te kunnen indienen”, reageert voorzitter Vandenbosch. “Intern hebben we hierover verschillende keren samen gezeten om op zoek te gaan naar een samenwerking waarbij we 30.000 inwoners zouden vertegenwoordigen. De eerlijkheid gebiedt me om toe te geven dat we er niet in zijn geslaagd om binnen de termijnen vooropgesteld door de hogere overheid een project voor subsidie in te sturen. Het was dan ook fout, ondanks we volop bezig zijn met het project GBO, te stellen dat er een aanvraag tot subsidie werd ingediend. De hoogte van de projectsubsidie betwist ik echter met klem. Men voorziet ongeveer 15.000 euro, te verdelen over de verschillende partners voor clusters van gemeenten tot 30.000 inwoners. De vraag is dan ook of het de moeite was om verder te werken aan een vrij omslachtig subsidiedossier of als we de tijd van onze sociale werkers niet beter besteden aan onze hoofd taken, onze sociale dienstverlening.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer