De kerk van Walshoutem zal op verkiezingsdag dienen als stemlokaal.
Bollen De kerk van Walshoutem zal op verkiezingsdag dienen als stemlokaal.

Hoe een kerkgebouw voor één dag een verkiezingslokaal wordt. “Voor de verkiezingen zullen geen religieuze symbolen in het gebouw zichtbaar zijn”, aldus burgemeester Gino Debroux (L’anders).

Op de gemeenteraad haalde oppositieraadslid Didier Reynaerts (Open Vld) zijn stembiljet boven. “In Walshoutem zal er dit jaar gestemd worden in de kerk”, zei hij verrast.

Didier stelde daarbij duidelijk de neutraliteit in vraag maar vroeg zich ook af wat er zou gebeuren als inwoners omwille van hun geloofsovertuiging zouden weigeren om het gebouw te betreden. “Toch frappant dat verenigingen zoals de Landense Concertband moeten uitwijken naar Velm omdat het kerkgebouw voor hen niet ter beschikking kan gesteld worden maar dat de kerk zonder problemen wordt uitgeleend om verkiezingen in te organiseren”, zei ook gewezen schepen van Cultuur Bart-Jan Devos (N-VA).

“Volgende stap is dat de pastoor ons opnieuw gaat vertellen voor wie we moeten stemmen”, vulde raadslid Reynaerts nog aan. “Ondertussen wordt de wettelijkheid en voorwaarden van verkiezingen in een kerkgebouw op een hoger niveau verder onderzocht.”

“Bij de verkiezingen van 14 oktober hebben we moeten vaststellen dat het inrichten van stemlokalen in het woonzorgcentrum in Walshoutem geen goede oplossing was”, reageert burgemeester Gino Debroux (L’anders). “We kregen hierover veel klachten. De stemlokalen waren te klein en te duister en mensen moesten hierdoor soms bijna een uur buiten staan aanschuiven. Bij eventueel slecht weer is dit onverantwoord.

Het enige alternatief is het kerkgebouw, dat ondertussen ook al voor vele andere activiteiten gebruikt wordt. Op dit moment worden er gesprekken gevoerd om het gebouw te herbestemmen als gemeenschapszaal. Het ontwerp van het gebouw, ‘een moderne kerk’, leent zich hier uitstekend toe. Voor de verkiezingen zullen geen religieuze symbolen in het gebouw zichtbaar zijn. Het schepencollege heeft geoordeeld dat het comfort, de bereikbaarheid en het gebruiksgemak voor de inwoners van groter belang is.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer