Het Chirolokaal in de Donkerweg is de vaste stek van Chiro Lange Jo, maar de meisjeschiro heeft nog steeds geen vaste plaats.
Foto Eric Flamand Het Chirolokaal in de Donkerweg is de vaste stek van Chiro Lange Jo, maar de meisjeschiro heeft nog steeds geen vaste plaats.

Chiro nog geen vaste stek, KSA in containers

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN LANGEMARK-POELKAPELLE

Op zaterdagavond migreren nogal wat jongeren naar Ieper, Roeselare of Diksmuide om uit te gaan. Ook tijdens de week blijven lang niet alle kinderen in eigen gemeente om naar de sportclub of de jeugdvereniging te gaan. Valt er eigenlijk voldoende te beleven voor de jeugd? En hoe zit het met de jeugdverenigingen?

Huidig burgemeester Alain Wyffels (CD&V): "Ik merk dat er voor en door de jeugd heel wat georganiseerd wordt, maar het mag nog altijd wat meer zijn. Het uitgaansleven van onze jongeren beperkt zich al lang niet meer tot de eigen gemeente. Ik heb wel de indruk dat het regionaler is geworden dan vijftien jaar geleden, toen de megadiscotheken in het centrum van het land ware aantrekkingspolen waren."


Ook Laurent Hoornaert van Tope 8920 ziet de noodzaak in van een ruimer aanbod. "De jeugdcampus zal de komende legislatuur moeten gerealiseerd worden en dat in samenspraak met de verschillende gebruikers. Als wij het beleid mee bepalen, gaan we dar vanaf dag één werk van maken. Naast de Flodder zouden we op zoek willen gaan naar een extra jeugdontmoetingsplaats."


Dominique Cool van de lokale N-VA-fractie zou het accent eerder bij de jeugdbewegingen leggen. "Qua aanbod zit het in onze gemeente goed. Het is wel moeilijk voor de organisaties om hun werking optimaal uit te voeren vanwege de infrastructuur. De meisjeschiro is de laatste legislatuur tot driemaal toe verhuisd van lokaal, en ze hebben op dit moment nog steeds geen vaste stek. Daarnaast horen we klachten uit Bikschote. De plaatselijke KSA moet er hun werking organiseren in een ouderwetse tweedehandscontainer waar ongedierte zit. Dergelijke wantoestanden moeten weg."

Waterinsijpeling

Jean-Marie Callewaert, lijsttrekker voor Sp.a-Dynamisch, gaat akkoord. "We hebben sterke jeugdbewegingen, maar hun locatie is vaak ondermaats. In Bikschote huizen ze al jaren in de afgedankte containers van de buitenschoolse kinderopvang in Langemark. De werking kampt er met niet alleen met ongedierte, maar ook met waterinsijpeling. Door de sterke groei van de KSA in Poelkapelle kampen ze ook daar met plaatsgebrek. In samenspraak met jeugdverenigingen moet er een aanbod komen, met vrije podia en een stimulans voor jonge muzikanten." (DCH)

Lees meer