Daags na de feiten verscheen bovenstaand artikel in onze krant.
Luk Roobroeck Daags na de feiten verscheen bovenstaand artikel in onze krant.

'Messentrekker' na twee jaar overgeleverd

BEKLAAGDE STAAT NU OOK IN BELGIË TERECHT VOOR MOORDPOGING OP EX-VRIENDIN

Beklaagde Thomas D.B. is twee jaar na de moordpoging op zijn vriendin Nele D.L. uitgeleverd aan België. De Aalstenaar probeerde op 11 april 2015 zijn vriendin om het leven te brengen en te folteren. De vrouw werd meermaals gestoken maar slaagde er toch in om over het balkon naar beneden te springen en overleefde de aanval. Thomas D.B. zelf vluchtte nadien naar Nederland waar hij ook nog een agent levensgevaarlijk verwondde. Hij werd daar veroordeeld tot vijf jaar cel en gisteren uitgeleverd aan België om ook hier zijn proces voor de moordpoging op zijn vriendin voor te bereiden.

De feiten speelden zich af op een zaterdagavond in het appartement van het slachtoffer. De vrouw nodigde Thomas uit om de relatie te beëindigen. Nadat ze het hem vertelde, sloegen zijn stoppen door en greep de man naar een mes in de woning. Hij stak haar tienmaal, onder meer in de hartstreek en het aangezicht. Zijn ex-vriendin liep zware verwondingen op maar kon hevig bloedend toch nog van het balkon in het appartement springen. Hierbij brak ze ook haar beide hielen, maar ze raakte toch nog tot aan haar grootouders die de politie verwittigen.


Op het moment dat de politie ter plaatse kwam, was Thomas D.B. al op de vlucht geslagen. Onmiddellijk werd iedereen gealarmeerd en was er een opsporingsbericht. De man zelf reed in Aalst nog een agent omver die probeerde hem te arresteren. Daarna vluchtte hij weg naar Nederland en er werd een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Uiteindelijk werd de man in een hotel in Ede gearresteerd, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Ook daar verwondde hij een politieagent zwaar met een mes en werd hij aangehouden. In oktober 2016 werd hij in Nederland voor het gerechtshof van Arnhem veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf wegens doodslag.

Voorgeleid

Na het vonnis werd ook alles in gang gezet om de uitwijzingsprocedure naar België terug in gang te zetten. Bijna twee jaar na de feiten is de overlevering nu toch een feit.


"Deze procedure is intussen volledig afgewerkt waardoor op heden de onderzoeksrechter in Dendermonde een Europees aanhoudingsbevel heeft opgesteld waarin staat dat de betrokkene kan worden overgeleverd aan de Belgische autoriteiten", aldus Sarah Demeyer van het parket Dendermonde. De man werd ook vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde die hem heeft aangehouden. Of hij de veroordeling van in Nederland ook hier zal moeten uitzitten, is momenteel nog onduidelijk, maar hij zit hier alleszins wel in de cel. In het verleden was Thomas ook altijd tegen een uitlevering aan België omdat de gevangenissen in Nederland veel moderner zijn.


Zowel de familie van het slachtoffer als de familie van de dader willen momenteel nog niet reageren op de uitlevering aan ons land. "Wij zijn pas zelf op de hoogte dat mijn broer is overgeleverd en willen er momenteel nog niets over kwijt," aldus Kevin D.B.


Het dossier van de moordpoging in Lebbeke zal nu afgerond worden. Later kan er dan een proces worden opgestart, maar een begindatum daarvoor is hier nog niet bekend.

Lees meer