Business Club Dendermonde en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM slaan de handen in elkaar voor het ambitieuze project. Het startschot is definitief gegeven met de oprichting van Lovitas nv.
Geert De Rycke Business Club Dendermonde en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM slaan de handen in elkaar voor het ambitieuze project. Het startschot is definitief gegeven met de oprichting van Lovitas nv.

Ondernemers Hoogveld slaan handen in elkaar voor uniek project: Lovitas nv moet industrieterrein volledig CO2-neutraal maken

De ondernemers van het Hoogveld betrokken bij de Businessclub Dendermonde BCD richten samen de nv Lovitas op. Dat maakt het mogelijk om op het industrieterrein een mini stroomnet te realiseren. Lokaal geproduceerde groene stroom kan zo rechtstreeks geleverd worden aan verschillende gebruiken. Hiermee wil BCD resoluut gaan voor een volledig CO2-neutraal industrieterrein.

De Businessclub Dendermonde is een spontaan gegroeide vereniging van ondernemers uit Dendermonde. De samenwerking van bedrijven resulteerde de voorbije jaren al in onder andere de plaatsing van een cameranetwerk aan de toegangswegen van het industrieterrein en de aanleg van een supersnel fibernetwerk. Nu start de vereniging met een nog ambitieuzer project om het bedrijventerrein Hoogveld/Bosveld volledig CO2 neutraal te maken. Daarvoor werkt de BCD samen met de POM, de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen.

“Concreet betekent dit dat we een microgrid, zeg maar een miniversie van een klassiek stroomnet, op het bedrijventerrein gaan installeren”, zegt Hugo Van den Broecke , voorzitter van BCD. “Het idee kwam vanuit de vaststelling dat al heel wat bedrijven groene stroom opwekken, met bijvoorbeeld zonnepanelen of windturbines. Maar de geproduceerde stroom staat niet altijd in verhouding met hun verbruik. Met ons nieuw project kan die groene energie beter verdeeld en door iedereen gebruikt worden op momenten dat die het nodig hebben. Er zijn drie essentiële elementen: lokale productie van groene energie, opslag ervan op batterijen en een efficiënt beheer.”

Kostenbesparing

De Businessclub Dendermonde speelt met dit project een voortrekkersrol in het land. Een haalbaarheidsstudie die de POM liet uitvoeren, toont alvast aan dat de technische uitwerking van het microgrid perfect kan. De BCD schakelt hiervoor het ingenieursbedrijf IRC, ook gevestigd op het Hoogveld in. “De POM draagt op deze manier bij aan de uitbouw van bedrijventerrein met een extra energieopslag”, zegt gedeputeerde Kurt Moens, voorzitter van de POM Oost-Vlaanderen. “De provincie kiest resoluut voor een klimaatneutrale toekomst en zet dus graag mee in op verduurzamende investeringen op bedrijventerreinen. We zijn blij dat BCD hier zo enthousiast werk van maakt.”

De microgrid zal, naast positieve effecten voor het milieu, voor de deelnemende bedrijven een serieuze kostenbesparing opleveren door een lage energiefactuur. “Dat we eigen opgewekte hernieuwbare energie verbruiken, zal veel goedkoper zijn dan tegen hoge prijs energie van het reguliere net te halen”, zegt Van den Broecke. “De batterijen kunnen piekverbruiken bovendien beter opvangen. Lokale elektriciteitsproductie is de toekomst. Nu al lopen meer dan honderd Dendermondse bedrijven warm voor dit project. We zijn er van overtuigd dat ook andere bedrijventerreinen zullen volgen.”

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jurgen Verleyen

    Welke batterijen en waar zijn die te koop , dan kan ik dat thuis ook laten installeren en kan Electrabel mij. Opgewekte stroom niet meer met winst verkopen achter mijn rug !

  • Wesley Kenis

    En toch zal Electrabel en andere groten bedrijven er een stokje proberen voor te steken. Voor hun telt mar 1 ding:minder geld voor ons en ee pot op metvhet milieu. Ik zou zeggen ga ervoor. Eindelijk een helpen industriëlen die nadenken over de toekomst van hun kinderen ipv hun bankrekening

Lees meer