2 Thomas D.B. stak op 22 april een agent neer in dit hotel in het Nederlandse Ede.
kos - Google Street View Thomas D.B. stak op 22 april een agent neer in dit hotel in het Nederlandse Ede.

Ouders Thomas (30) getuigen over zoon die vriendin trachtte te vermoorden: “Dat meisje moet zijn kop zot gemaakt hebben”

De 30-jarige Thomas D.B. uit Aalst is maandagvoormiddag voor het Gentse hof van beroep verschenen. De beklaagde stond terecht voor foltering en poging tot moord op zijn vriendin. Tijdens het proces getuigde zijn moeder over het karakter van D.B. “Hij verdient het niet wat er hier allemaal over hem gezegd wordt.”

De feiten waar Thomas D.B voor terechtstaat zijn niet min. Op 11 april 2015 sprak de beklaagde af met zijn toenmalige vriendin N. D. (27). in de Potaardestraat in Lebbeke. Na een relatie van zeven maanden zat er een haar in de boter. D.B. kwam zogezegd wat bijpraten, maar dat bleek duidelijk niet de bedoeling. Vrijwel meteen bond de beklaagde N. D. vast. Hij stak haar met een mes in de borst, de hals en het gezicht. Daarna verkrachtte hij haar met een baseballknuppel. De beklaagde sneed in haar borsten en geslachtsdeel en schoot met een luchtdrukpistool in haar vagina. Uiteindelijk slaagde D. erin om over het balkon naar beneden te springen. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleefde de aanval.

Agent neergestoken

Thomas D.B. kreeg in eerste aanleg 19 jaar cel voor de foltering en poging tot moord op zijn vriendin. Daarbovenop legden de rechters hem twee jaar cel op voor een poging tot doodslag op een agent. Na de feiten vluchtte D.B namelijk naar de woning van zijn ouders. Toen de politie hem daar wou inrekenen, vluchtte hij weg met de auto. Een agent moest daarbij wegspringen om niet aangereden te worden. 

D.B. schudde uiteindelijk de politie van zich af. Hij verschool zich in een hotel in het Nederlandse Ede. Daar werd hij nog dezelfde avond ingerekend, maar bij zijn arrestatie stak hij een mes in de hals van één van de agenten. Hiervoor kreeg hij in Nederland al zes jaar cel.

2 N.MM, de toenmalige vriendin van de beklaagde, kon ontkomen via het raam op de eerste verdieping van het appartementsblok (midden).
Foto Mozkito N.MM, de toenmalige vriendin van de beklaagde, kon ontkomen via het raam op de eerste verdieping van het appartementsblok (midden).

Kop zot gemaakt

Maandagvoormiddag kwam de familie van Thomas D.B. getuigen in het Gentse hof van beroep. Zowel zijn vader, zijn moeder als zijn broer begrijpen niet hoe de feiten zijn kunnen gebeuren. Nagenoeg elke dag zoeken zijn ouders de beklaagde op in de gevangenis. “Praten over de gebeurtenissen doen we amper”, zei zijn vader. “Als hij er niet over begint, vraag ik er niet naar.” Zijn vader liet weten dat Thomas op de dag van de feiten erg zenuwachtig was. Volgens hem zag hij N. te graag.

De moeder van DB. trad haar man bij: “Dat meisje moet zijn kop zot gemaakt hebben. Hij verdient het niet wat er hier allemaal over hem gezegd wordt. We zijn momenteel ons huis opnieuw aan het inrichten voor mocht hij opnieuw vrijkomen. We vangen onze zoon sowieso op.  Het is mijn kind en blijft mijn kind. Ik zie hem graag.”

Verdiende te sterven 

Op het einde van de zittingsdag getuigden twee vrienden van Thomas. Een goede vriendin zei dat N. haar hond belangrijker vond dan de beklaagde. Ze omschreef Thomas als een vriendelijke, stille jongen. “Zelfs nu nog zou ik mijn dochter van bijna zes bij hem alleen laten. Ik blijf hem steunen wat er ook gebeurt.” 

De procureur was tot slot wat minder overtuigd van de goedheid van Thomas. “De beklaagde omschreef N. in een sms als een ‘onredelijk kutwijf’ dat verdiende te sterven op de ergste manier. Dat kan je moeilijk vriendelijk noemen.” Maandag 16 maart 2020 wordt het proces verder gezet. 

13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • MYRIAM VAN RECK

    Hoe kun je zo iemand zo verdedigen hij is een psychopaat als je zo’n dingen allemaal doet ! Hoe kom je zelfs op het idee .

  • Fred Debroek

    Een wolf in een schapenvacht. Wat er ook voordien is geweest is geen reden tot zijn daden. Met wat hier geschreven staat mogen ze hem van mij levenslang opsluiten.

Lees meer