De korpschef en het politiecollege nemen de nieuwe controlekamer in gebruik.
Politie Rhode & Schelde De korpschef en het politiecollege nemen de nieuwe controlekamer in gebruik.

1,9 miljoen voor cameranetwerk in Melle, Merelbeke, Destelbergen en Oosterzele

Om problemen op het vlak van verkeer, overlast en inbraken aan te pakken, investeert de politiezone Rhode & Schelde 1,9 miljoen euro in cameraproject “HAVIK”. Vaste en verplaatsbare camera’s zullen op zwarte punten en probleemplaatsen in de vier gemeentes van de zone ingezet worden.

De komende weken zullen op de belangrijkste invalswegen van Destelbergen, Melle, Merelbeke en Oosterzele pictogrammen verschijnen die verwijzen naar het gebruik van camera’s in de politiezone. Die zullen er met reden staan, want de politiezone investeert in nieuwe vaste en mobiele camera’s. De zone werkt al enkele jaren succesvol met twee mobiele camera’s met nummerplaatherkenning en gaat daar nu mee verder.

Controlekamer

De nieuwe vaste snelheidscamera’s - al dan niet in de vorm van trajectcontroles - en verplaatsbare snelheidscamera’s zullen op zwarte punten in het verkeer en bij grote evenementen ingezet worden. Verplaatsbare camera’s zullen de meest storende vormen van overlast moeten aanpakken zoals sluikstorten en fietsdiefstallen. “Het hele project kreeg de naam “HAVIK” verwijzend naar de roofvogel gekend om zijn scherpe blik”, aldus de politie.

Net na de jaarwisseling opende de nieuwe controlekamer in de politiezone. Van daaruit zullen de beelden bekeken worden om zo de problemen in de zone efficiënt aan te pakken. Het kostenplaatje van het project bedraagt 1,9 miljoen euro: een bedrag dat in het beleidsplan voorzien werd.

Lees meer