2 Redders kregen opleidingen en richtlijnen rond grensoverschrijdend gedrag.
Gianni Barbieux Redders kregen opleidingen en richtlijnen rond grensoverschrijdend gedrag.

Al 11 mensen op zwarte lijst Rozebroeken

Lago neemt klachten over grensoverschrijdend gedrag ernstig: actieplan en opleidingen

Lago Rozebroeken heeft vanavond zoals beloofd een stand van zaken gegeven over de toestand in het zwembad. Na een resem klachten over grensoverschrijdend gedrag blijkt kordaat ingegrepen. 11 mensen staan op de zwarte lijst. Het bezoekersaantal is wel ferm gezakt.

In 2 maanden tijd zijn in Rozebroeken al 11 mensen die zich hebben misdragen in het zwembad, op een zwarte lijst gezet. Zij komen er dus niet meer in. Sinds het begin van de zomer wordt van elke bezoeker een identiteitskaart gevraagd, de gegevens worden 72 uur bijgehouden. “Er was negatieve pers, en daardoor een pak minder bezoekers”, zegt Diether Thielemans van Lago. “We noteerden 19 procent minder in tegenstelling tot onze andere centra. Het was dus geen goede zomer voor ons. Wel is de reactie op de identiteitscontrole positief. Op 600.000 bezoekers hebben we daar slechts 6 vragen over gehad.”

Rozebroeken heeft een volledig actieplan uitgewerkt. Zo wordt op drukke momenten security ingezet. Uit een externe audit blijkt dat er geen zwijgcultuur heerst onder de redders. Er wordt aandacht gegeven aan de communicatie naar het publiek. Zwemmers worden aangespoord om op elkaar te letten en wantoestanden zeker te melden aan de redders. Die redders – en het andere personeel – kregen een draaiboek over hoe ze nu juist moeten reageren, en wat precies ‘grensoverschrijdend gedrag’ is. De opleiding ‘grensoverschrijdend gedrag’ is al door iedereen in Gent gevolgd, ook de andere centra zullen die krijgen. Vanaf oktober zullen drie keer per jaar oefeningen worden gehouden om daar juist op te reageren. “Wat ook belangrijk is: bij elke ernstige zaak – aanrakingen, voyeurisme of agressie – wordt ook de politie verwittigd en een pv opgemaakt. En we dienen indien mogelijk ook zelf klacht in, zodat we de situatie kunnen opvolgen”, aldus Thielemans.

En dan is er nog die heikele zaak van de klacht en het vonnis tegen het buitenbad, dat zou moeten worden afgebroken. “In die kwestie is er eigenlijk geen nieuws”, zegt sportschepen Sofie Bracke. “Alle betrokken partijen - Lago, de stad en ook de klager zelf – hebben beroep aangetekend tegen het vonnis. Nu is het dus wachten op de administratieve molen van het gerecht.”

2 Iedereen moet zich veilig voelen in het zwembad.
Gianni Barbieux Iedereen moet zich veilig voelen in het zwembad.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • sabrina de wulf

    tis triestig ne mens kan nergens meer rustig ergens nog naar toe gaan er zijn overal problemen zelf zwemmen gaat ne meer

  • Vloebergs Jan

    Mensen van grensoverschrijdend gedrag zouden in geen enkel zwembad nog binnen mogen. Ook op plaatsen zoals het ster in Sint-Niklaas of sportclubs. Sinds kort hebben we in Merksem een Basic fit voor enkel vrouwen, waar gaan we naartoe, segregatie om de grensoverschrijders tegemoet te komen.

Lees meer