2 Burgemeester De Clercq en schepen Heyse met twee mensen van de Wereldwinkel.
Wannes Nimmegeers Burgemeester De Clercq en schepen Heyse met twee mensen van de Wereldwinkel.

Gent krijgt trofee voor ‘eerlijkste gemeente’

De stad Gent is uitgeroepen tot ‘eerlijkste’ stad van Vlaanderen. Dat gaat – voor alle duidelijkheid – over fair trade. Gent zet dan ook al lang in op eerlijke producten. Het is de eerste keer dat de ‘Fair-O-Meter’ werd afgenomen.

Steden en gemeenten konden online een vragenlijst invullen, die peilde naar hun inspanningen voor eerlijke handel. 10 steden en gemeenten kregen dinsdag een titel. Gent werd de grote winnaar met de maximale score, en de trofee voor eerlijkste gemeente. 135 van de 301 gemeenten namen deel aan de campagne. De campagne ‘FairTradeGemeente’ van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11 loopt al 15 jaar, maar het is voor het eerst dat er daar een ‘Fair-O-Meter’ aan gekoppeld werd.

Vlaanderen telt vandaag 200 ‘FairTradeGemeenten’ en 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een getitelde gemeente. Om de titel van FairTradeGemeente te krijgen, moet een gemeente voldoen aan 6 criteria. Een daarvan is koffie en minstens één ander fairtradeproduct aankopen voor vergaderingen, op kantoor en in cafetaria’s. Eerlijke koffie is daarbij het meest populaire product, gevolgd door fruitsap, wijn, thee en chocolade, zo blijkt uit de ‘Fair-O-meter’. De ambtenaren en politici van de FairTradeGemeenten drinken jaarlijks zo’n 42 miljoen kopjes eerlijke koffie.

Alle info op www.fairometer.be.

2 De laureaten van de Fair Trade-campagne
Wannes Nimmegeers De laureaten van de Fair Trade-campagne

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jan Van Gent

    De burgemeester mag ook nog eens buiten het is enkel bij openingen , lintjes knippen,.. dat hij te zien is voor alle andere zaken is het niet voor hem ....

  • Marc Sierens

    Wie zijn die juryleden die dit hebben mogelijk gemaakt.

Lees meer