3 Veel voorbijgangers ergeren zich aan de chaos van fietsen op het kerkplein.
Geert De Rycke Veel voorbijgangers ergeren zich aan de chaos van fietsen op het kerkplein.

Inwoners ergeren zich aan chaos van fietsen op Kerkplein: Stad gaat op zoek naar oplossing

Het is een altijd terugkerend zicht op schooldagen: tientallen en tientallen fietsen die het Onze-Lieve-Vrouwkerkplein inpalmen. Het laat een chaotische indruk achter, tot grote ergernis van de inwoners van de stad. “We gaan op zoek naar oplossing om hier een halt aan toe te roepen, in overleg met de politie en scholen”, zegt schepen van Mobiliteit Marius Meremans (N-VA).

Een fraai zicht is het inderdaad allerminst. Moet het kerkplein in hartje stad normaal gezien wat rust bieden en het uitzicht op de achterliggende grote dekenale Onze-Lieve-Vrouwekerk versterken, dan trekken momenteel tijdens schooldagen een massa fietsen de aandacht. Ze staan lukraak door elkaar, verspreid in groepen over het hele kerkplein, met hier en daar wat omgevallen fietsen als kers op de taart. Voorbijgangers ergeren zich te pletter aan de chaos.

3 Fietsen staan dagelijks op het kerkplein lukraak in het rond.
Geert De Rycke Fietsen staan dagelijks op het kerkplein lukraak in het rond.

De meeste fietsen blijken afkomstig van scholieren van het Oscar Romerocollege, dat rond het kerkplein verschillende campussen heeft. De jongeren kiezen er blijkbaar liever voor hun fietsen in open lucht aan de kerk te zetten, in plaats van de fietsenstallingen die de school aanbiedt. Daar werd al rond gesensibiliseerd en in het schoolreglement werd zelfs het gebruik van de fietsenstallingen opgenomen, maar bij heel wat studenten brengt het geen zoden aan de dijk.

Genoeg plaats op scholen

Omdat het bij heel wat inwoners van Dendermonde ergernissen veroorzaakt, gaat het stadsbestuur op zoek naar een oplossing. “Ik begrijp de frustraties van omwonenden en bezoekers van de stad. Dit is allesbehalve een mooi zicht”, zegt schepen van Mobiliteit Marius Meremans. “De school verzekert ons alleszins dat er voldoende fietsenstallingen aanwezig zijn voor al hun scholieren. Alleen gebruiken een groot deel jongeren die dus blijkbaar liever niet. We gaan dan ook met de school in overleg om te bekijken hoe we de scholieren daar toch meer kunnen toe aanzetten.”

3 Van het kerkplein een “park” maken, kan mogelijk het probleem oplossen. Dan mogen er geen fietsen meer staan.
Geert De Rycke Van het kerkplein een “park” maken, kan mogelijk het probleem oplossen. Dan mogen er geen fietsen meer staan.

De fiets stallen op het kerkplein is niet verboden en dus kan de politie ook niet optreden tegen de chaos. “Bovendien zijn niet alle fietsen afkomstig van studenten”, zegt Meremans.” Er zijn ook bewoners die even de fiets op het kerkplein stallen om een boodschap in de buurt te doen. We moeten ervoor zorgen dat zij dat in de toekomst ook nog kunnen en maatregelen daar dus op aanpassen. Natuurlijk mikken we eerst op sensibiliseren van de scholieren, maar als dat uiteindelijk geen soelaas brengt, zullen er toch hardere acties volgen.”

Park

Eén van de denkpistes is om het kerkplein officieel de bestemming ‘park’ te geven. Dan is fietsen stallen op die site automatisch verboden. “We kunnen dan van de gelegenheid gebruik maken om het kerkplein effectief ook nog aantrekkelijker aan te leggen en te verfraaien”, zegt Meremans. “Bovendien willen we bekijken of er dan ook geen fietsenstalling in deze omgeving kan komen. We moedigen steeds meer de mensen aan om zich met de fiets te verplaatsen, dan moeten we er voor voor zorgen dat ze die fiets op een deftige manier kwijt geraken.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer