2 Het uurwerk op de kerktoren werd gedemonteerd voor herstellingswerken.
Frank Eeckhout Het uurwerk op de kerktoren werd gedemonteerd voor herstellingswerken.

Kerktoren weet even het uur niet meer

De toren van de Leedse Sint-Martinuskerk weet even niet meer hoe laat het is. Het uurwerk werd maandag gedemonteerd omdat het dringend toe was aan een grondige renovatie.

Heel wat lampjes op de wijzerplaten vielen vorige winter al uit. Nazicht door de gespecialiseerde firma Clock-O-Matic wees uit dat de bevestigingspunten waarmee de lampjes vastgemaakt worden, verouderd zijn. Daardoor was het onmogelijk om die te vervangen door de meest recente lampjes. De wijzers moeten gedemonteerd worden in het atelier om ze aan te passen aan de huidige generatie lampjes. De vier wijzerverdeelwerken en bijhorende elektrische installatie voor de verlichting van de wijzerplaten en wijzers zijn 44 jaar oud en vertoonden algemene slijtage.  De kerkfabriek koos ervoor om een grondige restauratie te laten uitvoeren van zowel de mechanische als de elektrische installatie. De vorige opknapbeurt dateert immers van 25 jaar geleden. 

2 Het uurwerk op de kerktoren werd gedemonteerd voor herstellingswerken.
Frank Eeckhout Het uurwerk op de kerktoren werd gedemonteerd voor herstellingswerken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer