2 Vlnr. Kapitein Bart Van Hauwermeiren, brandweerman Eddy Elaut, luitenant Peter Dreelinck en adjudant Ides De Smet.
Koen Moreau Vlnr. Kapitein Bart Van Hauwermeiren, brandweerman Eddy Elaut, luitenant Peter Dreelinck en adjudant Ides De Smet.

Kolonel-chauffeur Eddy Elaut (63) al meer dan 40 jaar actief als brandweerman

Met een beetje uitstel werd recent brandweerman Eddy Elaut gehuldigd voor meer dan 40 jaar trouwe dienst bij de gemeentelijke brandweer van Lede en Hulpverleningszone Zuid-Oost brandweerpost Lede.

“Eind de jaren 70 reageerde ik op een ‘annonce’ in het reclameblad en sindsdien ben ik er bijna altijd bij”, vertelt de man. Tot aan zijn pensioen combineerde hij zijn taak als vrijwilliger brandweerman met die van nachtopzichter bij het OCMW van Brussel. “Ik werkte er een nacht op twee waardoor het perfect combineerbaar was.”

Na zijn indiensttreding volgde Eddy al snel de opleiding tot chauffeur. “En ook vandaag ben ik een van de weinigen die met elk voertuig kan rijden.” Al die jaren bleef hij wel gewoon brandweerman. “Ik heb nooit promotie nagestreefd. Op mijn werk had ik al verantwoordelijkheid genoeg.” Desondanks kreeg Eddy de informele titel ‘Kolonel-chauffeur’. “Geregeld word ik al lachend op die manier aangesproken door mannen die ik leerde rijden.”

Aan stoppen denkt Elaut voorlopig niet. “Mijn vrouw is acht jaar jonger dan mij en nog volop aan het werk. Het komt dus goed uit dat ik geregeld wat afleiding heb en dat verklaart waarom ik er bijna altijd bij ben.” Voorlopige eindmeet lijkt zijn 65ste verjaardag. “Maar tegen dan kan er nog veel gebeuren”, besluit hij.

2 Brandweerman Eddy Elaut wordt door zijn collega's al lachend 'kolonel-chauffeur' genoemd.
Koen Moreau Brandweerman Eddy Elaut wordt door zijn collega's al lachend 'kolonel-chauffeur' genoemd.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer