Sven Audenaert met advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego.
Foto Geert De Rycke Sven Audenaert met advocaten Frank Scheerlinck en Anthony Mallego.

Stiefkleinzoon die grootmoeder Maria (80) doodde, riskeert in beroep 25 jaar cel

Sven Audenaert riskeert in beroep 25 jaar cel voor de roofmoord op zijn grootmoeder in Impe. Volgens zijn advocaat wilde Audenaert Maria van Leuven echter niet doden. “Hij wou enkel het geld veilig stellen.” In eerste aanleg kreeg de 35-jarige man een celstraf van 21 jaar, nu hopen zijn advocaten op 5 jaar cel met uitstel en voorwaarden. 

De 35-jarige Sven Audenaert kreeg in eerste aanleg een gevangenisstraf van 21 jaar nadat hij in juli 2014 zijn grootmoeder Maria Van Leuven (80) doodde, in haar eigen keuken. De vrouw werd er gevonden door een kennis. Van de dader ontbrak aanvankelijk elk spoor, maar uiteindelijk kwam Audenaert met een bekentenis. Hij was uit op de spaarpot van zijn oma, goed voor zo’n 120.000 euro. 

Geld in veiligheid brengen

Audenaert bleef in beroep ontkennen dat hij haar dood wilde. “Ik wilde enkel het geld in veiligheid brengen”, beweerde hij in beroep. Audenaert verdacht zijn vader van erfenisbejaging, dat hij zijn moeder manipuleerde om zo meer van haar erfenis te krijgen.  “Ik kwam het pas de dag erna te weten in de krant dat ze overleden was.”

In het hof vertelde hij zelf nog eens wat er zich op die bewuste avond had afgespeeld in de woning van zijn grootmoeder. “Ik ben tegen haar gebotst toen ik binnenkwam, ik had niet verwacht dat zij daar zou zijn”, vertelde de beklaagde. “Ze is naar achter gevallen tegen de kachel. Ik ben dan het koffertje gaan halen en een mes. Ik wou het met het mes openmaken. Ze snurkte en werd opnieuw wakker.” Hierop zou Audenaert haar geslagen hebben met de koffer. “Ik wou mezelf nog vijf minuten tijd geven”, zei hij in beroep.

“Geen doodslager”

De advocaten van Audenaert, Anthony Mallego en Frank Scheerlink, blijven bij het standpunt dat hij haar niet wou doden. “Hij wordt een doodslager, een roofmoordenaar genoemd. Dat is niet zo”, pleitte meester Scheerlinck. “Het enige dat hij dacht was: ze is in de badkamer, ik ren naar binnen en neem het geldkistje. Hij botste echter tegen haar, waarna ze snurkte. Mocht hij haar echt willen doden, waarom nam hij dan gewoon niet dat mes om haar neer te steken?”, aldus meester Scheerlink, die een celstraf van vijf jaar met uitstel vroeg. “Leg hem voorwaarden op, dat hij zich op psychologisch en psychiatrisch vlak moet laten begeleiden. Dat is het beste dat je kan doen voor hem in deze situatie.” Ook meester Mallego gelooft niet in de intentie om te doden. “Hij is iemand waar geen enkel kwaad woord over kan gezegd worden. Hij wordt omschreven als een goeie vader en een harde werker, ook in de gevangenis probeert hij die rol vol te houden.” 

De procureur-generaal zag het anders, hij vorderde 25 jaar cel voor de roofmoord. “De wetsgeneesheer toonde bij de reconstructie aan dat sommige verwondingen niet konden ontstaan zijn door een toevallige botsing en een val. De versie die meneer probeert op te hangen, houdt geen stand”, aldus de procureur-generaal in beroep.

Het hof zal oordelen over de zaak op 27 mei.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Steve Warrant

    Hij wou zijn oma niet doden maar deed het toch. Hij is gewoon een monster. Toen ze wakker werd na de eerste aanval, sloeg hij haar met een koffer. Dat zal uiteraard op haar hoofd geweest zijn. Wie doet dat nu ??

  • Patrick Van Den Bossche

    Dat is nog eens 25 j te weinig en dat omdat deze geld nodig had om drugs mee te kunnen kopen , de oma is er niet meer die kan haar niet verdedigen en die uitleg dat hij gaf was niet de bedoeling om haar te doden is de grootste zever dat ik al gehoord heb , ze kunnen hem niet lang genoeg straffen want de gevorderde 25 j is voor moord heel weinig

Lees meer