Baert Marc

Leende jongeman wagen uit voor overval op supermarkt?

Een 25-jarige jongeman uit Sint-Pieters-Leeuw riskeert 20 maanden cel voor zijn betrokkenheid bij een gewapende overval op een buurtsupermarkt in Halle in juli 2017. De twintiger zelf ontkent elke betrokkenheid en vraagt de vrijspraak.

Op 11 juli 2017 waren drie werknemers de winkel aan het afsluiten toen plots een gemaskerde man opdook die hen bedreigde met een vuurwapen. Eén van de drie werknemers kon zich verschuilen in de winkel terwijl de andere twee zich tegen de overvaller probeerden te verzetten. Die sloeg één van hen neer met zijn vuurwapen en ging er vandoor met de laptoptas van de andere. De overvaller vluchtte in een Ford Fiesta die bestuurd werd door een kompaan. 

Auto ter beschikking gesteld

Daarna deden de overvallers iets opvallend. Ze deden de kleren die ze droegen tijdens de overval uit en gooiden ze uit hun wagen. “In de omgeving vond de politie later een aantal kleren terug die door de daders gedragen en weggegooid waren. Jammer genoeg kon het merendeel door het weer niet op DNA onderzocht worden”, aldus het parket. Ook de eigenaar van de wagen kon opgespoord worden. Dat bleek een vrouw uit Sint-Gillis, die moeder was van twee zonen. 

Het DNA van beide zonen zat op de weggegooide kleren maar het parket kon niet hard maken dat zij de overval gepleegd hadden. Wel meent het parket dat één van hen, I.A., de wagen van hun moeder ter beschikking stelde van de daders. “Beklaagde heeft er ooit een vakantiejob gedaan. Zijn wagen is zeker gebruikt bij de feiten en hij heeft nooit een aangifte van diefstal gedaan. Bovendien werd de wagen na de feiten opnieuw voor zijn huis teruggevonden. Waarom zouden dieven dat nu doen?”, aldus het parket.

Sms-verkeer

Zijn advocate vroeg de vrijspraak.“Er is geen enkel bewijs dat hij die wagen aan wie dan ook ter beschikking heeft gesteld”, pleitte I.A.’s advocate. “Zelf was hij op de avond van de feiten bij zijn moeder thuis. Dat verklaart de moeder zelf en blijkt uit het intensieve sms-verkeer van mijn cliënt met zijn vriendin.” Uitspraak op 2 december.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer