8 De gearresteerde man wordt (rechts op de foto), verscholen achter enkele politiemensen, weggeleid door agenten van de gespecialiseerde eenheden.
Alexander Haezebrouck De gearresteerde man wordt (rechts op de foto), verscholen achter enkele politiemensen, weggeleid door agenten van de gespecialiseerde eenheden.

Buurt Volksplein ontruimd voor gewapende man die zich verschanste in woning

Speciale eenheden van de politie zakten vrijdagnamiddag naar Kortrijk af voor een crisissituatie in de buurt van het Volksplein. In de Sint-Rochuslaan had een man van Poolse origine zich verschanst in een woning. De 33-jarige man was gewapend en dreigde ermee de boel op te blazen. In de buurt werden net voor 14.30 uur twee knallen gehoord. Seconden daarna werd de man overmeesterd, zonder bloedvergieten.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Bij de zone Vlas liepen de afgelopen dagen meldingen binnen dat iemand in de Sint-Rochuslaan zich bijzonder verdacht gedroeg. Toen de politie omstreeks 11 uur ter plaatse kwam, bleek dat een man van Poolse origine zich had verschanst in een rijwoning. Hij uitte bedreigingen aan de politie en had de toegang tot zijn studio op het gelijkvloers gebarricadeerd met houten palen, een winkelkar en nog andere materialen. Omdat er een vermoeden was dat hij zichzelf en mogelijk de buurt iets zou aandoen, evacueerde de politie de ruime omgeving. “De man was ook gewapend met een bijl en messen”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. De hulp werd ingeroepen van de speciale eenheden van de federale politie. Die arriveerden om 13.15 uur in Kortrijk en begonnen in overleg met de politie aan de voorbereiding om de situatie te ontmijnen. 

8 Kort na 14.30 uur werd de man overmeesterd en weggebracht.
Alexander Haezebrouck Kort na 14.30 uur werd de man overmeesterd en weggebracht.

Man overmeesterd

Rond 14.30 uur vielen de gespecialiseerde agenten de woning binnen. Er waren enkele knallen te horen. Die dienden om de verdachte man in verwarring te brengen. Zo’n vijftien minuten later werd de man in kwestie, die geen onbekende is voor de politie, naar buiten geleid en weggebracht. “Al bij al is alles redelijk vlot en goed verlopen”, zegt burgemeester Van Quickenborne. “Het is een man met een zwaar gerechtelijk verleden. Die persoon is niet aan het werk en terroriseert de buurt. Zulke mensen heb je liever niet in je stad.” Hij werd zo snel mogelijk verhoord door de politie. 

8 De politie sloot de omgeving van het Volksplein hermetisch af, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.
Alexander Haezebrouck De politie sloot de omgeving van het Volksplein hermetisch af, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.

Overlast

“Die man zorgde hier al enkele dagen voor overlast”, klinkt het bij buurtbewoners. “Hij maakte lawaai en stond te roepen op straat, waarbij hij de politie viseerde. Eén keer zagen we ook dat hij messen bij zich had. Het is jammer dat dergelijke feiten hier gebeuren, want dit is een hele leuke buurt. Alleen bij dat pand zijn er altijd problemen. Je zag de laatste tijd ook mensen zonder schroom drugs dealen op straat. We hebben met de buurt de laatste tijd heel wat mailtjes gestuurd naar de politie. Het pand is verdeeld onder zo’n achttal appartementen en studio’s die in een bedenkelijke staat verkeren. De politie ging ook de studio van de man nog doorzoeken. Zijn studio op de benedenverdieping lag volledig overhoop.

8 De omgeving van de woning waar de man zich verschanst, in de Sint-Rochuslaan in Kortrijk, werd hermetisch afgesloten.
Alexander Haezebrouck De omgeving van de woning waar de man zich verschanst, in de Sint-Rochuslaan in Kortrijk, werd hermetisch afgesloten.
8 Ook de medische diensten hielden zich standby in de omgeving van het Volksplein hermetisch, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.
Alexander Haezebrouck Ook de medische diensten hielden zich standby in de omgeving van het Volksplein hermetisch, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.
8 De politie sloot de omgeving van het Volksplein hermetisch af, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.
Alexander Haezebrouck De politie sloot de omgeving van het Volksplein hermetisch af, nadat in de Sint-Rochuslaan een man zich had verschanst in een woning.
8 Kort na 14.30 uur werd de man overmeesterd en weggebracht.
Alexander Haezebrouck Kort na 14.30 uur werd de man overmeesterd en weggebracht.
8 Enkele inspecteurs van de politiezone Vlas in de inkom van het gebouw waar de man van Poolse origine zich langs de Sint-Rochuslaan in Kortrijk had verschanst.
Alexander Haezebrouck Enkele inspecteurs van de politiezone Vlas in de inkom van het gebouw waar de man van Poolse origine zich langs de Sint-Rochuslaan in Kortrijk had verschanst.

Lees meer