2 De directeurswoning Dassonville in Lendelede.
Valentijn Dumoulein De directeurswoning Dassonville in Lendelede.

Lendelede heeft met directeurswoning Dassonville (bijna) zijn eerste beschermd monument

Lendelede is niet langer de enige Vlaamse gemeente zonder een beschermd monument op zijn grondgebied. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) beschermt de voormalige directeurswoning Dassonville en diens tuin in de Izegemsetraat voorlopig als monument.

Waar tal van gemeentes kunnen uitpakken met één of meerdere beschermde monumenten, was er in Lendelede lange tijd niets erkend. Tot nu. “De monumentale directeurswoning van industrieel Alphons Dassonville – eigenaar van de gelijknamige olieslagerij - is uitzonderlijk goed bewaard gebleven”, meent Bourgeois. “Hiermee is ze een belangrijke getuige van het industriële verleden van Lendelede en de toenmalige wooncultuur. Vanwege deze historische en architecturale waarde krijgt ze nu een voorlopig bescherming.”

Kasteelallures

De directeurswoning Dassonville ligt in de dorpskern van Lendelede. Industrieel Alphons Dassonville liet de woning bouwen in de periode 1910-1914 op de plaats van de vroegere baljuwwoning van Lendelede. Het originele concept, de ruimteverdeling en de rijke interieurafwerking van de directeurswoning met kasteelallures zijn mooi bewaard. Omdat de woning authentiek bewaard is, is het een uitzonderlijke en zeldzame getuige van de wooncultuur van de welvarende industrieel aan het begin van de twintigste eeuw.

Procedure

De voormalige directeurswoning Dassonville met tuin wordt voorlopig beschermd omwille van de historische en de architecturale waarde. Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

2 De directeurswoning Dassonville in Lendelede.
Valentijn Dumoulein De directeurswoning Dassonville in Lendelede.

Het kasteel werd in 1976 verkocht aan Walter Tack, die jarenlang feestzaal Bossenhove uitbatte. Het kasteel werd lange tijd als feestlocatie verhuurd. Walter overleed in 2015. Zijn weduwe woont vandaag nog altijd in de directeurswoning. De olieslagerij werd in 1996 stopgezet en in 1999 verdween het bedrijf onder de sloophamer. Op de plaats van het bedrijf staat vandaag residentie Vijverzicht.

De gemeente denkt er over na de site over te kopen, maar concreet zijn die plannen nog niet.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer