5 De stok tussen de benen is een beperking
Henk Deleu De stok tussen de benen is een beperking

Niet de Belgen, wel de Fransen winnen EK zwerkbal: “We zijn geen fans van Harry Potter”

Het EK zwerkbal streek dit weekend in het Forestiersstadion in Harelbeke neer. De Belgische teams behoren tot de Europese top in deze sport, die zijn oorsprong vindt in de boeken van Harry Potter. Toch waren het de Fransen die wonnen, met het team Paris Titans. “We zijn helemaal geen Harry Potter fans”, zegt mede-initiatiefneemster Lore Badts (24). “En nerds? Het tegenovergestelde ja!”

Zwerkbal of Quidditch in het Engels combineert elementen uit rugby, trefbal en handbal. Tackelen mag. En dat was er duidelijk aan te zien. Sommige spelers kermden het uit van de pijn. “Zwerkbal is voor heel sportieve mensen en ook behoorlijk fysiek, nerds zijn het dus helemaal niet”, vertelt Lore Badts uit Harelbeke.

5 De sport is fysiek. Tackelen mag, met alle gevolgen van dien.
Henk Deleu De sport is fysiek. Tackelen mag, met alle gevolgen van dien.

Genderneutraal

De organisatoren overtuigden het stadsbestuur om met logistieke steun het EK naar Harelbeke te halen, met groen licht van de European Quidditch Federation. “We zijn geen Harry Potter fans, we houden gewoon van deze sport”, vertelt Lore Badts. “Omdat het een gemengde sport is, en genderneutraal. Heel intens, ook voor de fans. Het EK ontving 32 ploegen uit België, Catalonië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, de UK en Noordwegen. Goed voor 700 spelers en 150 vrijwilligers. Er zijn wereldwijd ruim 10.000 spelers die zwerkbal spelen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel die vroeger basket speelden, maar zwerkbal leuker vinden. Je ziet de sport fors groeien.”

Stok is beperking

De chasers maken doelpunten door een bal door een van de drie ringen van het andere team te gooien. Beaters zetten hen tijdelijk buitenspel door hen te raken met een bal. De doelman houdt doelpunten tegen. Alles gebeurt met een stok tussen de benen. “Die stok is een soort van beperking, om het moeilijker te maken”, zegt Lore Badts. Vliegen - zoals Harry Potter - hoort er dus niet bij. De Belgen waren favoriet, maar Antwerp strandde in de kwartfinale tegen Paris Titans. De Fransen klopten in de finale de Turken van METU Unicorns met 150-90.

5 Scoren doe je door de bal door een van de drie ringen van het andere team te gooien.
Henk Deleu Scoren doe je door de bal door een van de drie ringen van het andere team te gooien.
5 Wie zwerkbal speelt, moet een goeie conditie hebben
Henk Deleu Wie zwerkbal speelt, moet een goeie conditie hebben
5 Vliegen doe je net niet.
Henk Deleu Vliegen doe je net niet.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer