VIDEO. Open Vld brengt met fictiereeks ode aan West-Vlamingen: “We zetten harde werkers centraal”

West-Vlamingen steken graag de handen uit de mouwen. Open Vld eert die West-Vlaamse identiteit met fictiereeks De Doenders, in de verkiezingsweek naar zondag 26 mei toe. Negen harde werkers staan centraal. De politici zelf spelen een bijrol. “We zetten zo échte West-Vlamingen op een sokkel”, zeggen Vincent Van Quickenborne en Bart Tommelein, lijsttrekkers voor de Kamerlijst en de Vlaamse lijst. De eerste vijf afleveringen zijn vanavond online te zien.

Geen klassieke campagne, maar een spannende én hoogstaande fictiereeks. Door, voor en over West-Vlamingen, van Branded By Geronimo. Dat productiehuis wordt gerund door Emanuel, de broer van burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd. Kostprijs van de fictiereeks: 65.000 euro. “Om te tonen waar West-Vlaanderen en Open Vld voor staan: gewoon doen”, zeggen Van Quickenborne en Tommelein. “De West-Vlaamse ‘doender’-mentaliteit, die combinatie van hard werk en gezond verstand, loopt als een rode draad door de reeks.” De Doenders is een thriller. Vaak ook grappig en met een vette knipoog naar andere partijen, zoals CD&V. Er zit zelfs wat erotiek in. De 66 West-Vlaamse kandidaten van Open Vld spelen een bijrol. Er zijn ook bekende koppen te zien, zoals regisseur Jan Verheyen. Acteur Bert Huysentruyt doet dienst als voice over. Alle 64 West-Vlaamse gemeentes komen even in beeld in De Doenders.

Ruim 400 gegadigden

Negen harde werkers zetten verrassend sterke acteerprestaties neer als de hoofdrolspelers. “Ze smeten zich, ondanks de soms lange draaidagen en pittige dialogen”, zegt Van Quickenborne. Sarah Bouton (39) uit Ieper baat de grootste Spar-supermarkt van België uit. Oiheba Bensaâd (42) uit Brugge is hoofd van de Steinerschool. Ann Coulier (58) uit Lombardsijde is vrijwilliger. Gretchen Laloo (46) uit Brugge is schoonheidsspecialiste. Carmen Vannes (62) uit Oostende is kredietbemiddelaar. Tattoo Mike (45) uit Kortrijk is tattoo-artiest. Karim Mameche (36) uit Ledegem is magazijnverantwoordelijke in een bouwfirma. Tijs Callebert (46) uit Wervik is brandweerman en postbode. Elien Colpaert (31) uit Tielt is bedenker van de vleesautomaat en medezaakvoerster van een familiaal rundveebedrijf. Een oproep naar West-Vlamingen om mee te spelen had succes. Er waren enkele castingrondes nodig om uit meer dan 400 gegadigden de hoofdrolspelers te kiezen. Vijf tenoren op de West-Vlaamse lijsten hebben een cameo in de reeks. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein bezoekt een lugubere flat. Burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne staat oog in oog met een vijand. Burgemeester van Staden Francesco Vanderjeugd zet een chemielokaal in brand. Schepen in Brugge Mercedes Van Volcem en burgemeester van Ieper Emmily Talpe laten een speciale tattoo zetten.

650.000 grote kaarten

De eerste vijf afleveringen komen vanavond om 18 uur op Facebook en op www.dedoenders.be. De laatste episode komt op zaterdag 25 mei om 18 uur online. Open Vld laat ondertussen ook 650.000 grote kaarten bussen in West-Vlaanderen. Daar staat ook de ‘top 100 voor de West-Vlaamse doen(d)er’ op met ook grappige zaken zoals ‘naar de dames van plezier gaan’ in Wevelgem en ‘een hele dag rondslenteren in koopcenter Molecule’ in Anzegem. Voor wie zich afvraagt waar de echte inhoud gebleven is: de vijf ambities van Open Vld in West-Vlaanderen staan op de grote kaarten en komen ook op www.dedoenders.be.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lorenzo Willaert

    Bickie de burgemeester scoort opnieuw. Leeft volgens mij in een andere wereld dan de onze. Hij heeft nog nooit een dag in zijn leven gewerkt

  • Paul Vanmaldeghem

    Mensen hou toch eens op met dergelijke idiote acties. De hardwerkende Vlaming is er al lang niet meer. Dit land telt amper 4 miljoen actieven op een Totaal van 11 miljoen inwoners. Daarvan zijn er amper 3 miljoen economisch productief, al de rest werkt rechtstreeks of onrechtstreeks voor vadertje staat.

Lees meer