5 De werfkraan zakte weg in de grond onder het voormalige jeugdhuis DieZie.
Hans Verbeke De werfkraan zakte weg in de grond onder het voormalige jeugdhuis DieZie.

VIDEO: Werfkraan van 28 ton zakt in de grond in Roeselare: “Het klonk alsof er een huis instortte”

Betonnen gewelven ingekokerde Mandel kunnen machine niet dragen

Bij afbraakwerken aan het voormalig jeugdcentrum DieZie, in het centrum van Roeselare, is woensdag rond 11 uur een werfkraan in de grond gezakt. Daarbij vielen geen gewonden en ook de schade bleef beperkt. Een beschadigde collector voor afvalwater baart wel zorgen.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

In de Sint-Michielstraat, vlakbij de Grote Markt, is sinds twee weken de sloop bezig van het voormalige jeugdhuis DieZie (vroeger feestzaal Sint-Michiel) en enkele aanpalende woningen. Alle panden tussen huisnummers 8 en 26 moeten verdwijnen. Op de site start projectontwikkelaar Verstraetebouw in oktober met de bouw van drie winkels en 24 appartementen die aangesloten worden op het warmtenet van Roeselare. De sloopwerken moeten tegen eind juni afgelopen zijn. Arbeiders hadden woensdagvoormiddag de werfkraan gemanoeuvreerd om de voorkant van het gebouw te slopen, maar de kraan stond net boven de ingekokerde Mandel, die ondergronds door de stad loopt. De arbeiders en de werfverantwoordelijke wisten dat en hadden een flinke laag puin boven de koker gelegd, hopend dat dit voldoende zou zijn om de 28 ton zware kraan te dragen. Een vergissing, zo bleek.

5 Eric Moerman, zijn vrouw Meena en hun zoontje Bjorn.
Hans Verbeke Eric Moerman, zijn vrouw Meena en hun zoontje Bjorn.

Machinist ongedeerd

De kraan zakte door de grond. De machinist werd flink door elkaar geschud, maar bleef ongedeerd. “Met wat hulp van collega’s kon hij zelf uit de cabine klauteren”, zegt Laurien Dupon (23) van uitzendkantoor ASAP, dat aan de overkant van de straat ligt. “Ik hing aan de telefoon en zat ondertussen naar buiten te kijken. Zo zag ik de kraan plots kantelen. Samen met mijn collega’s ben ik naar buiten gestormd, maar al snel zagen we dat niemand gewond was.” 

Ook Eric Moerman en zijn vrouw Meena werden opgeschrikt. Het echtpaar woont samen met hun zoontje Bjorn in een appartement schuin tegenover het voormalige jeugdcentrum. “Mijn vrouw zag de kraan kantelen, ik hoorde een hels lawaai, alsof er een huis instortte”, vertelt Eric. “Op het balkon van onze flat zagen we wat er gebeurd was. Een indrukwekkend zicht, moet ik wel zeggen.”

5 De werfkraan kantelde toen de betonnen gewelven van de ingekokerde Mandel het begaven onder het gewicht van de kraan.
Hans Verbeke De werfkraan kantelde toen de betonnen gewelven van de ingekokerde Mandel het begaven onder het gewicht van de kraan.

Collector beschadigd

Door het incident werd een collector voor afval- en overstromingswater beschadigd. Die ligt ingebed in de ingekokerde rivier, die onder de stad loopt. Op de koker liggen betonnen gewelven die het gewicht van de werfkraan niet konden dragen. De beschadigde collector werd woensdag nog hersteld zodat de afvoer van water niet in het gedrang kwam. Plaatselijk was woensdag vanaf de vooravond namelijk noodweer voorspeld. De crisiscel van de stad kwam ter plaatse om de situatie te bespreken en zo goed mogelijk op te volgen.

5 De werfkraan zakte weg in de grond onder het voormalige jeugdhuis DieZie.
Hans Verbeke De werfkraan zakte weg in de grond onder het voormalige jeugdhuis DieZie.

Creatieve takelwerken

Even zag het er naar uit dat de takeling van de gekantelde werfkraan een zware impact zou hebben op de Sint-Michielsstraat, de drukke invalsweg naar de Grote Markt. Maar het Roeselaarse bedrijf Vacomet, dat bezig was met de sloopwerken, liet een tweede kraan komen waarmee het gekanteld exemplaar min of meer weer rechtgetrokken werd. Daarna werd de ondergrond klaargemaakt om met de vastgemaakte kraan achteruit te rijden en zo uit de gevarenzone te raken. Rond 15 uur was de klus geklaard. De politie sloot de Sint-Michielsstraat veiligheidshalve een half uur af.

5 De werfkraan kantelde toen de betonnen gewelven van de ingekokerde Mandel het begaven onder het gewicht van de kraan.
Hans Verbeke De werfkraan kantelde toen de betonnen gewelven van de ingekokerde Mandel het begaven onder het gewicht van de kraan.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer