2 Een fietsster test het nieuwe fietspad van de Negenbunderstraat.
Mozkito Een fietsster test het nieuwe fietspad van de Negenbunderstraat.

"Eén meter ruimte voor fietsers: té smal"

VERNIEUWDE NEGENBUNDERSTRAAT: GEMEENTEBESTUUR TROTS, FIETSERSBOND KRITISCH

Het werd eerder deze week nog met de nodige trots ingehuldigd door het gemeentebestuur, maar het nieuwe fietspad langs de Negenbunderstraat kan Fietsersbond Pajottenland niet bekoren. "Te smal", is het oordeel. "Terwijl je anno 2017 toch een sterk fietsbeleid zou mogen verwachten."

De Negenbunderstraat, een belangrijke verbindingsweg tussen Lennik en Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, heeft er enkele maanden van ingrijpende werken opzitten. De gemeente liet de betonplaten vervangen en legde meteen ook een nieuw fietspad aan. Kostenplaatje van het hele project: 160.000 euro. Eerder deze week werd het eindresultaat plechtig ingehuldigd.


Maar Fietsersbond Pajottenland is minder gelukkig met het resultaat. "Ik heb er gemengde gevoelens bij", zegt voorzitter Marc Van Acker. "Enerzijds is het goed dat een gemeente investeert in de fietsinfrastructuur. De rode asfalt waar in de Negenbunderstraat mee gewerkt werd, biedt het beste rijcomfort en maakt het fietspad ook goed zichtbaar. Maar we moeten helaas ook vaststellen dat het nog steeds te smal is."

2
Mozkito

Gemiste kans

Een gemiste kans, dus. Van Acker vindt dan ook dat de gemeente meer naar de toekomst moet kijken. "Zo'n fietspad blijft veertig jaar onaangeroerd", legt hij uit. "Terwijl de fietser hier slechts een meter ruimte krijgt. En reken maar dat ook de voetgangers een stukje van de fietsstrook zullen innemen. De auto krijgt uiteindelijk altijd voorrang. Nochtans had je in de Negenbunderstraat perfect een bredere fietsbaan kunnen aanleggen. In de straat rijden geen bussen meer, waardoor de rijbaan best iets smaller mag zijn. Maar daar heeft men blijkbaar niet aan gedacht. Aan het einde van de Negenbunderstraat kunnen fietsers amper nog op het fietspad rijden. Dit is gewoon zonde."


Lennik heeft ook nog enkele andere projecten in de steigers staan. In de komende maanden krijgen ook de Schapenstraat, Frans Luckxstraat en Frans Van der Steenstraat een nieuw fietspad. De Fietsersbond belooft ook daar een oogje in het zeil te houden. "Al staan we machteloos", aldus Van Acker. "De meeste plannen zitten - zonder onze inspraak - al in een vergevorderd stadium. We kunnen alleen maar onze mening geven, en hopen dat het gemeentebestuur er gehoor aan geeft. Al is niet alles slecht, natuurlijk. Het project in de Frans Luckxstraat en de Frans Van der Steenstraat ziet er goed uit voor de fietsers. Dat kunnen we niet ontkennen."

Budgetbeperkingen

Schepen van Openbare Werken Johan Limbourg (Open Vld) benadrukt dat de gemeente inzet op de aanleg van fietspaden. Maar er zijn ook heel wat straten die binnen deze visie onder handen genomen moeten worden. "We zijn dus ook beperkt wat het budget betreft", legt hij uit. "En daarom is het fietspad in de Negenbunderstraat inderdaad wat smal. We moeten ergens keuzes maken. Maar ik denk dat we met de aanleg van dit nieuwe fietspad toch al veel mensen gelukkig maken. In de toekomst kan er ook een breder fietspad komen, maar eerst staan nog andere projecten op stapel. We kunnen niet alles tegelijk doen."

Lees meer