Rud Janssens, uitbater van eetcafé d'Akte, op de plaats waar hij de vrouw redde.
Foto Mozkito Rud Janssens, uitbater van eetcafé d'Akte, op de plaats waar hij de vrouw redde.

"Maak EHBO-cursus verplicht"

UITBATER EETCAFÉ D'AKTE REDT AL DERDE KEER IEMAND VAN VERSTIKKINGSDOOD

Zaterdag redde Rud Janssens, uitbater van eetcafé d'Akte, een 86-jarige dame van de verstikkingsdood. De vrouw verslikte zich in een pannenkoek. Door een kordate reactie van Rud en de beheersing van het Heimlichmanoeuvre werd de dame gered. Het was al de derde keer dat Rud een klant het leven redde. "Allemaal door een eenvoudige EHBO-cursus", zegt hij.

Zaterdagmiddag genoten heel wat mensen van de najaarszon op het terras van eetcafé d'Akte in de Gustaaf Van der Steenstraat. In de late namiddag, toen het terras leegstroomde, merkte Rud paniek op bij een koppel. "Een man sloeg op de rug van zijn vrouw", getuigt Rud. "Blijkbaar zat een stuk pannenkoek vast in haar keel. Ik verwittigde meteen mijn vrouw, een verpleegster. Zij schoot meteen te hulp. Eerst probeerde ik de vrouw te redden door de Heimlichgreep (waarbij men via krachtige stoten op de buik het eten uit het lichaam probeert te krijgen, red.) uit te voeren. Maar dat mislukte tot twee maal toe. Mijn vrouw en ik probeerden de dame op haar zij te leggen, maar door haar benarde positie lukte dat niet. Intussen begonnen het hoofd en de lippen van de dame al blauw te zien. Toen ik haar stevig vast had, probeerde ik nog eens het Heimlichmanoeuvre. Uiteindelijk vloog het stukje pannenkoek uit haar keel."

Verkeerde straat

Rud verwittigde meteen een ambulance en de MUG. Maar ook daar liep het mis. "De ambulance was er snel, maar de MUG-diensten zaten in de Frans Van der Steenstraat, en niet in de Gustaaf Van der Steenstraat. De ambulancier meldde meteen de fout aan de MUG-auto. Na enkele minuten stonden ze eindelijk aan ons eetcafé. De vrouw werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Ik heb haar man nog een uurtje bij ons opgevangen. Hij was volledig in shock."


Voor Rud was het niet de eerste keer dat hij iemand redde van de verstikkingsdood. Eerder hielp hij al twee mensen in zijn voormalig café 't Klosken. Zijn geheim? Een eenvoudige EHBO-les.

Helemaal niet moeilijk

"Ik ben aangesloten bij het Rode Kruis", zegt Rud. "Ik volgde al meerdere EHBO-cursussen. Het is allemaal niet moeilijk - het is geen studie geneeskunde - maar je moet het wel wéten. Waarom verplichten scholen geen EHBO-lessen? Doe het in de plaats van seksuele opvoeding, want dat ontdekken ze zelf wel. Ik heb er al drie mensenlevens met gered, dus de cursussen komen zeker van pas."


Intussen is Rud dé held van Lennik. Iedereen komt hem feliciteren met zijn heldendaad. Toch blijft de zaakvoerder van d'Erfzonde er rustig onder. "Het doet me wel iets", bekent hij. "Gisterenmorgen liep ik op de wekelijkse markt, en iedereen kwam bij mij. Ik hoop dat de getroffen vrouw goed herstelt. Ze is een vaste klant van mij. Ik mag er niet aan denken dat iemand sterft in mijn eetcafé. Als het goed afloopt, doen zo'n schouderklopjes natuurlijk wel deugd."

Lees meer