Filip Van Ginderdeuren.
Mozkito Filip Van Ginderdeuren.

Van Ginderdeuren verschijnt dit najaar voor 46 (!) feiten voor de correctionele rechtbank

Voormalig schepen Filip Van Ginderdeuren zal dit najaar voor de correctionele rechtbank verschijnen. Niet minder dan 46 feiten worden hem ten laste gelegd, allen met betrekking op zijn functie als advocaat. Ook een gepensioneerde rijkswachter zal zich als medeverdachte moeten verantwoorden voor twee feiten.

“De raadkamer heeft Van Ginderdeuren op 11 juni verwezen voor 27 feiten van verduistering, 5 feiten van valsheid, 11 feiten van oplichting, voor misbruik van de zwakke toestand van één persoon en voor 2 feiten van aanmatiging van de titel van advocaat nadat hij al geschrapt was van de Tableau”, verduidelijkt woordvoerder Gilles Blondeau van het parket Halle-Vilvoorde. “Een gepensioneerde rijkswachter werd als medeverdachte ook verwezen voor een feit van verduistering en een feit van valsheid.” Volgens het parket riskeert Van Ginderdeuren een celstraf van maximum vijf jaar voor verduistering en een geldboete van 500 euro tot 100.000 euro. Het dossier zal in het najaar worden vastgesteld voor de correctionele rechtbank, maar een datum is voorlopig nog niet geweten. Filip Van Ginderdeuren was telefonisch niet bereikbaar, maar liet via sms wel weten niet meer te willen reageren over deze zaak. “Ik zal mij wel verdedigen en de maskers zullen vallen”, is het enige wat hij kwijt kon.

Twee maanden cel

Van Ginderdeuren werd een eerste keer gearresteerd op 11 maart 2015 op verdenking van valsheid in geschriften en verduistering. Hij werd die dag kort na 6 uur uit zijn bed gelicht door de politie en werd twee maanden opgesloten in voorhechtenis in de gevangenis van Vorst – of de hel zoals hij het zelf noemde. Kort na zijn arrestatie verklaarden twee gedupeerden in onze krant nog dat ze voorschotten aan Van Ginderdeuren betaalden om zaken in orde te brengen, maar uiteindelijk gebeurde er niets. De feiten zou hij onder meer gepleegd hebben als bewindvoerder. Zelf zei hij altijd recht in zijn schoenen te staan. “Als die zaak groot genoeg was, dan had de rechter mij al lang veroordeeld”, liet hij zich nog ontvallen. “Ik heb het dossier zelf uitgeplozen en trek daar één conclusie uit: de liberale kopstukken wilden mij weg uit het schepencollege.” Dat laatste is een standpunt waar hij aan vasthield.

Tweede arrestatie

Maar een jaar later stond de politie opnieuw aan de deur. Opnieuw werd hij opgepakt en voor bijna drie weken overgebracht naar de gevangenis van Vorst. Hij mocht door het lopende onderzoek geen advocaat meer zijn. “Een andere advocaat zou klacht ingediend hebben omdat hij mijn cliënt een document zag afgeven bij de jeugdrechtbank”, verklaarde Filips advocaat daarover toen. “Het parket ving de geruchten op dat hij de functie van advocaat weer uitoefende. Het zijn loze geruchten en dat heeft het parket na bijna drie weken eindelijk ingezien. Ze konden die beweringen ook niet onderbouwen met keiharde bewijzen.” Of dat laatste uiteindelijk wel lukte zal eind dit jaar moeten blijken aangezien hij ook voor twee feiten hiervan terecht zal staan. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer