Lerarenopleiding verdwijnt

HOGESCHOOL VERHUIST CAMPUS WELLICHT NAAR KORTRIJK

Hogeschool Vives heeft een aanvraag ingediend om zijn campus in de Beernegemstraat binnen drie jaar op te doeken. Het wil de opleiding tot leraar in het kleuter- en lager onderwijs voortaan op de campus in Kortrijk onderbrengen.

Het gonst al langer van de geruchten over een mogelijk vertrek van Vives uit Tielt. Oppositiepartij CD&V trok vorig jaar nog aan de alarmbel toen het dergelijke signalen opving, maar toen klonk het bij de directie dat de hogeschool enkel zou moeten besparen. Vives telt momenteel zes afdelingen en is volledig afhankelijk van overheidsgeld. Tielt is een van de kleinste vestigingen. Omdat de lerarenopleiding ook in Brugge en Torhout kan gevolgd worden, lijkt het lot van de Tieltse campus nu toch bezegeld.

"We hebben inderdaad een aanvraag ingediend om de opleidingen van Tielt naar Kortrijk over te brengen", bevestigt directeur Joris Hindryckx. "In Tielt worden de bacheloropleidingen kleuter- en lager onderwijs aangeboden terwijl er in Kortrijk geen opleidingen bestaan van het studiegebied onderwijs. De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) en Vlaamse Universiteiten- en Hogescholenraad (VLHUR) hebben dit intussen reeds goedgekeurd. Nu is het wachten op de lijst van opleidingen en vestigingsplaatsen die de Vlaamse Regering elk jaar opstelt op voordracht van de VLHUR. In elk geval zullen de studenten die nu nog de opleiding aanvatten aan de campus Tielt ook in Tielt kunnen afstuderen." De school bouwt zijn aanbod dus gaandeweg af en wil in 2019 helemaal de boeken toe doen.

De Vlaamse overheid moet nog zijn fiat geven. Die beslissing zou voor midden oktober zijn. De druk die de lokale politiek indertijd uitoefende om de school op andere gedachten te brengen, lijkt dus niet veel te hebben uitgehaald. Vorig jaar ondertekenden alle politieke partijen een motie in de gemeenteraad om de sluiting tegen te gaan en er werd een petitie met 422 handtekeningen afgegeven aan onderwijsminister Hilde Crevits.

Onderwijsschepen Grietje Goossens (Open VLD) betreurt de aanvraag van Vives, maar geeft de strijd nog niet op. "Dit zou een zeer spijtige zaak voor onze stad zijn", reageert ze. "Het blijft echter bang afwachten tot de overheid de beslissing definitief maakt. Een campus trekt natuurlijk wel wat volk. We gaan er alles aan doen om de sluiting toch tegen te gaan. We willen graag samen zitten met Vives om hun precieze intenties te weten, maar zolang de definitieve beslissing niet valt, blijven we strijden voor de campus in Tielt."

Kamerverhuur

Ook oppositiepartij CD&V betreurt de beslissing. "Vives werkte zeer goed samen met de lokale scholen en hun aanwezigheid was een goede zaak voor de handelszaken en de kamerverhuur in de stad. Het zou spijtig zijn moesten ze naar Kortrijk trekken, want veel leerlingen uit Tielt zullen die beweging wellicht niet volgen. Er is van hieruit een veel makkelijker spoorverbinding naar Gent, dus ik vrees dat de leegloop van hoogopgeleiden uit West-Vlaanderen alleen maar verder zal gaan."

2 Het schoolgebouw in Tielt.
Jos Bogaerts Het schoolgebouw in Tielt.
2
Sam Vanacker

Lees meer