De groep, met onder meer VIc en Lieve, in volle beklimming. Ze zitten elk in hun eigen triketrain, maar zijn stuk voor stuk vastgemaakt aan elkaar.
Repro Vertommen De groep, met onder meer VIc en Lieve, in volle beklimming. Ze zitten elk in hun eigen triketrain, maar zijn stuk voor stuk vastgemaakt aan elkaar.

"Dit geeft pas moed voor revalidatie"

VERLAMD AAN ÉÉN KANT, MAAR DANKZIJ JOIN2BIKE TOCH MET FIETS STELVIO (2.758 M) OP

Het UZ Pellenberg toont met het beweegproject Join2Bike dat zwaar gehandicapte mensen zeker niet aan levenskwaliteit moeten inboeten. Levende bewijzen zijn Lieve Primo (57) uit Kessel-Lo en Vic Geens (62) uit Heverlee die begin deze maand ondanks een totale verlamming aan één kant van hun lichaam samen met lotgenoten via de Umbrailpas in Zwitserland de mythische top van de berg Stelvio (2.758 meter) bereikt.

Join2Bike ontstond in 2010 dankzij Luc Gielen, een nachtverpleger in het revalidatiecentrum van het UZ Pelleberg, die in samenwerking met de bekende inspanningsfysioloog Peter Hespel (KU Leuven) het project opstartte. "De bedoeling is om zwaar gehandicapte mensen op een verantwoorde manier weer aan het sporten te krijgen", vertelt Gielen. "Zo wordt er wekelijks elke zondag samengekomen om te trainen en doorheen het jaar worden de kilometers opgedreven om in de zomer een bergreus te temmen. De vorige jaren zijn we zo al naar de Mont Ventoux en de Galibier getrokken en dit jaar stond er met de beklimming van de Stelvio een nieuw huzarenstukje op het programma. Ik mag dan ook met enige fierheid zeggen dat de top op zo'n 2.758 meter Belgisch kleurde, want met twee groepjes van triketrains (speciale fietsen voor mensen met een handicap, red.) hebben al onze deelnemers met hun begeleiders de top bereikt. De leuze 'alleen ben je waarschijnlijk sneller, maar samen komen we zeker verder' kon moeilijker beter kleur gegeven worden."

Alles opnieuw leren

Maar misschien nog belangrijker is de nieuwe levensvreugde die de deelnemers meekrijgen. Lieve Primo (57) uit Kessel-Lo kan erover meespreken, want vijf jaar geleden kreeg ze plots een beroerte waardoor haar linkerkant nog altijd verlamd is. "Gelukkig ben ik op tijd in de spoedgevallen geraakt, want omdat de druk op mijn hersenen zo groot was, moest het niet veel langer duren of ik was er nu waarschijnlijk niet meer", vertelt Lieve, vroeger een fervent fietsster. "Natuurlijk is dat een schok als je van de ene op de andere dag plots alles opnieuw moet leren. Ik kon zelfs niet meer spreken of stappen en dan denk je al eens aan een doemscenario. De maanden daarop was de revalidatie enorm zwaar en thuis zit ik nog altijd een hele dag in een rolstoel. Omdat ik er mentaal volledig onderdoor ging, werd ik volgestopt met antidepressiva, maar gelukkig kreeg ik veel steun van mijn man en kinderen en ben ik tijdens mijn revalidatie in contact gekomen met Join2Bike. Sindsdien ben ik er opmerkelijk op vooruit gegaan met als grootste overwinning de beklimming van de Stelvio. Samen met andere lotgenoten uw grenzen verleggen, heeft echt wel iets magisch en geeft me nieuwe levensenergie. Ik ga nu elke week fietsen, soms met mijn man op een tandem, soms met een vriendin die eveneens gehandicapt is en dat maakt het leven zoveel mooier."

Speciaal gevoel

Ook Vic Geens (62) uit Heverlee trok met de Join2Bike-groep naar de top van de Stelvio. Hij kreeg in 2011 een herseninfarct waardoor zijn rechterkant permanent verlamd zal blijven. "Ik probeerde vroeger elke dag zo'n 10 km te lopen en plots ging dat niet meer, probeer dat maar eens te verwerken", vertelt Vic.


"Ook mijn gezin had daaronder te lijden, maar op initiatief van mijn kinderen ben ik naar Join2Bike gestapt en sindsdien voel ik mijn weerstand met de week beter worden. Het gaf me dan ook een erg speciaal gevoel toen ik samen met mijn dochters Liesbeth en Kirsten en zoon Dimitri de top van de Stelvio bereikte. Vroeger deed ik met hen altijd fietstochtjes en nu waren de rollen dus omgekeerd.


Wat Join2Bike dan zo sterk maakt? Je krijgt veel steun van de mensen, zowel van de andersvalide deelnemers als van de begeleiders. Bovendien heb ik eindelijk een doel in mijn leven en kan ik niet wachten tot het weer weekend is om samen te gaan trainen. Het is lang geleden dat ik op fysiek vlak zoveel vooruitgang boekte en dat geeft enorm veel moed voor de toekomst."

Lees meer