Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (vierde van rechts) stelt zijn kopploeg voor.
Vertommen Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (vierde van rechts) stelt zijn kopploeg voor.

"Mengeling van ervaren rotten en jonge wolven"

KANDIDAAT-BURGEMEESTER MOHAMED RIDOUANI STELT PLOEG VOOR

Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) heeft gisteren zijn ploeg voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Schepen Bieke Verlinden krijgt de tweede plaats, gevolgd door Bruno Tobback op drie. Burgemeester Louis Tobback wordt lijstduwer, net zoals de huidige schepenen Myriam Fannes en Dirk Robbeets, die plaats maken voor jong politiek talent. "Een straffe mix tussen ervaring en frisse ideeën."

De Leuvense sp.a gaat resoluut voor verjonging. Dat blijkt uit de kopploeg waarmee kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani (37) in 2018 naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt. Zoals verwacht is de nummer twee op de lijst een vrouw. Met haar 33 lentes is de huidige schepen van Sociale Zaken en Studentenzaken nog een jong veulen, maar ze heeft wel al vele jaren ervaring in de gemeentepolitiek.

Bruno Tobback

Opmerkelijker is de nummer drie op de lijst: Bruno Tobback. De 47-jarige zoon van burgemeester Louis Tobback werd vaak genoemd als kandidaat-lijsttrekker, maar verdween even uit beeld toen Mohamed Ridouani werd aangeduid als opvolger van Louis Tobback bij de Leuvense socialisten. Bruno Tobback is momenteel Vlaams parlementslid maar wil zich naar eigen zeggen in de toekomst meer op Leuven richten. "Mijn engagement gaat ver, getuige daarvan de derde plaats", zegt Bruno Tobback. "Het hoofdstuk Louis Tobback komt ten einde en dat geeft mij de kans om me meer op Leuven te richten. Het is zeker niet mijn bedoeling om verkozen te geraken en dan meteen ontslag te nemen ten voordele van de Vlaamse of nationale politiek." Met andere woorden: als de kiezer het wil, dan zou Bruno Tobback graag schepen worden in Leuven. Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani laat overigens opmerken dat er binnen de Leuvense sp.a een afspraak is dat er niet wordt gecumuleerd tussen een schepenambt in Leuven en een Vlaams of nationaal mandaat. "Die lijn blijven we volgen", klinkt het.

Ervaring vs. jonge wolf

Plaats vier op de sp.a-lijst is dan weer weggelegd voor schepen Denise Vandevoort. Zij deed haar job als schepen van Cultuur meer dan behoorlijk en brengt met haar 59 jaar een pak ervaring in de ploeg. Plaats vijf gaat dan weer naar een jonge wolf: de 36-jarige Mich De Winter, die momenteel fractieleider is voor sp.a in de Leuvense gemeenteraad. De plaatsen zes tot elf worden ingenomen door Lalynn Wadera (32), Christophe Stockman (41), Mieke Vandermotte (65), Pieter Vandenbroucke (33), Lothe Ramakers (38) en Hannes De Geest (37).

Blijven vooruitgaan

Conclusie? Sp.a kiest in Leuven voor een jonge ploeg. Kandidaat-burgemeester Mohamed Ridouani bevestigt die strategie, maar ziet toch voldoende ervaring om de kiezer te overtuigen van het sp.a-programma. "De kopploeg is een straffe mix tussen ervaring en frisse ideeën. We hebben alles in huis om van Leuven één van de meest groene, zorgzame en welvarende steden te maken. Ik zie drie speerpunten: een groen Leuven, een slim Leuven en een Leuven voor iedereen. Met deze straffe kopploeg garanderen we dat Leuven blijft vooruitgaan en tegelijk dat iedereen mee kan in dat verhaal."

Lijstduwer tot de dood

Opvallend is overigens dat twee huidige schepenen verwezen worden naar de lijstduwers, waar ze het gezelschap krijgen van stemmenkanon Louis Tobback. Het gaat om Dirk Robbeets (60) en Myriam Fannes (59). De kans dat zij alsnog een schepenmandaat zullen opnemen na de gemeenteraadsverkiezingen is eerder klein. Bij Louis Tobback (79) is dat uiteraard uitgesloten. "Ik heb geen ambitie meer, maar wil de ploeg wel voor de volle 100 % ondersteunen. Ze mogen me als lijstduwer op de lijst zetten tot ik dood ben. Ik heb veel vertrouwen in de ploeg van Mohamed Ridouani. Mijn zoon Bruno staat inderdaad op de derde plaats. We zullen zien hoeveel stemmen hij zal krijgen. Bruno denkt dat hij meer stemmen zal binnenhalen dan ik, maar dat valt nog af te wachten. Ik ben er niet van overtuigd. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dus ook een klein familiegevecht ten huize Tobback..."

Lees meer