"Onverantwoord, overdreven en overbodig"

TWEE INSPECTEURS KRIJGEN ACHT MAANDEN MET UITSTEL VOOR SLAGEN AAN 16-JARIGE

De twee Leuvense politie-inspecteurs die een 16-jarige op het commissariaat tot bloedens hebben geslagen, zijn veroordeeld tot acht maanden cel met uitstel. "Onverantwoord, overdreven en overbodig geweld. Het communicatiemiddel van deze agenten heeft duidelijk gefaald", aldus de rechter die oordeelde op basis van de camerabeelden.

De 16-jarige V. werd op 12 juli 2014 's nachts dronken van straat geplukt na een val met zijn fiets. De tiener, een jonge bokser, was geen onbekende bij de politiediensten en werd meegenomen naar het commissariaat op de Philipssite in Leuven. Daar aangekomen werd V. in afwachting van zijn ouders - tegen de richtlijnen in - meteen naar het verhoorlokaal geleid in plaats van gefouilleerd te worden.

Camerabeelden

Op de camerabeelden is te zien hoe de jongeman geagiteerd is en door inspecteur Peter V. (38) uit Leuven aangemaand wordt te blijven zitten. Wanneer V. toch rechtstaat, geeft de agent hem een duw op de borstkas en grijpt hij de tiener naar de keel. Er volgde nog een vuistslag op de kin. De jongen werd door zes inspecteurs overmeesterd, op de verhoortafel geduwd en in een houdgreep genomen. Hij kreeg nog slagen op de benen en vijf slagen in het aangezicht van agent V. Die laatste drukte dan nog het hoofd van de arrestant over de tafel naar beneden. Het bloed sijpelde ondertussen al op de grond. Daarop sloeg inspecteur Dennis P. (29) uit Huldenberg nog drie keer op het gezicht van de 16-jarige na eerst het kruis en de ribben van het slachtoffer te hebben geviseerd.

Onredelijk

"Ondanks het verkrijgen van de controle en het boeien van het slachtoffer, werd het geweld niet afgebouwd. Het was onredelijk en niet in verhouding. Dit blijkt niet alleen uit de camerabeelden, maar wordt ook bevestigd door drie getuigen", sprak de rechter. Die zag op grond van de camerabeelden geen bewijs dat de minderjarige zich in die mate met geweld heeft verzet dat hij de veiligheid en de fysieke integriteit van de inspecteurs in gevaar bracht. De tegenargumenten van provocatie en wettige zelfverdediging werden dan ook van tafel geveegd. De rechter merkte ook op dat het slachtoffer niet werd opgepakt voor feiten van fysiek geweld of agressie maar na feiten van openbare dronkenschap en wildplassen. De bewering van de agenten dat de minderjarige al verwondingen had opgelopen tijdens zijn val met de fiets strookte volgens de rechter ook niet met de beelden.

Uitlokkend en zenuwachtig

Een specialist geweldbeheersing die zijn licht over de zaak liet schijnen, bevestigde dat de formaliteiten op het commissariaat door iemand anders moesten afgerond worden dan door de agenten in kwestie. "Ze hebben niet adequaat opgetreden, met een uitlokkende en uitdagende houding, met zenuwachtig vertoon."

Zaak krijgt nog staartje

Bij de Leuvense politie wenste men kort te reageren. "Wij hebben kennis genomen van het vonnis en zullen dit verder bestuderen. Er zullen de nodige interne maatregelen genomen worden." De zaak krijgt sowieso nog een staartje. De tiener riskeert zelf nog vervolging omdat drie agenten op hun beurt een proces aanspanden voor slagen, smaad en weerspannigheid tijdens het incident. In december verschijnt V. - 18 ondertussen - daarvoor nog voor de jeugdrechter. De twee agenten kregen naast de celstraf met uitstel ook nog een boete van 600 euro. Het slachtoffer en zijn ouders moeten ze in totaal zo'n 3.500 euro.

3 Agenten Dennis P. (links) en Peter V. (rechts) aan de rechtbank.
Vertommen Agenten Dennis P. (links) en Peter V. (rechts) aan de rechtbank.
3 Agenten Dennis P. (links) en Peter V. (rechts) aan de rechtbank.
Vertommen Agenten Dennis P. (links) en Peter V. (rechts) aan de rechtbank.
3 De toen 16-jarige V. toont zijn verwondingen.
Vertommen De toen 16-jarige V. toont zijn verwondingen.

Lees meer