De grote vijver of 'roeivijver' staat al voor een deel droog.
Foto Vertommen De grote vijver of 'roeivijver' staat al voor een deel droog.

"Water is al jaren van slechte kwaliteit"

BEHEER PROVINCIAAL DOMEIN LAAT GROTE VIJVER LEEGLOPEN OM VERVUILENDE SLIBLAAG AAN TE PAKKEN

In het Provinciaal Domein in Kessel-Lo wordt de spreekwoordelijke stop uit de grote vijver getrokken. Dat is noodzakelijk omdat de waterkwaliteit al enkele jaren te wensen overlaat. "Momenteel hebben we al een ton vis uit het water gehaald. Het visbestand wordt overgebracht naar de Halve Maan in Diest en naar het Bloso Domein in Hofstade", zegt domeinbeheerder Oswald Debelder.

Opmerkelijk beeld gisteren in het Provinciaal Domein in Kessel-Lo: een leeglopende vijver, alsof iemand de spreekwoordelijke badstop heeft uitgetrokken. In zekere zin is dat ook het geval want men laat de grote vijver bewust leeglopen. "Het is zo dat de grote vijver al enkele jaren met een slechte waterkwaliteit kampt. Dat is het resultaat van een sliblaag op de bodem. Die ontstond door bladeren die van de bomen vallen en langzaam maar zeker een dikke laag vormen op de bodem. Bovendien woelen vissen zoals karpers de sliblaag om waardoor het probleem nog erger is geworden. Toen we blauwe algen begonnen te zien in het water was de tijd gekomen om actie te ondernemen", zegt domeinbeheerder Oswald Debelder.

Visbestand overplaatsen

De vijver laten leeglopen en de bodem baggeren was een optie, maar die bleek bijzonder duur. Daarom trokken de verantwoordelijken van het Provinciaal Domein naar de KU Leuven voor een alternatief. "Het is niet helemaal zeker dat het zal werken, maar specialisten aan de KU Leuven hebben ons aangeraden om de vijver te laten leeglopen zodat de sliblaag in contact komt met de lucht. Vervolgens zou er een natuurlijk proces moeten ontstaan dat de sliblaag composteert. Pas binnen enkele maanden zullen we weten of deze aanpak heeft gewerkt", legt Debelder uit.


De grote vijver blijft dus sowieso enkele maanden leeg. Ondertussen komt het erop aan om het visbestand uit het resterende water te halen. "We zijn al een tijdje bezig met de vissen uit het water te halen. We doen dat op de traditionele manier: met een vislijn. Tot op heden hebben we een 80-tal karpers en zeelten kunnen vangen. Verder heeft men ook al een 30-tal snoeken uit het water gehaald. In totaal gaat het om liefst één ton vis. Die vissen werden overgebracht naar de Halve Maan in Diest en naar het Bloso Domein in Hofstade. Ook de resterende vissen zullen naar die locaties worden gebracht. We gaan nu wel netten gebruiken omdat er niet zoveel water meer in de vijver staat. Wellicht zal er nog een 40-tal karpers worden bovengehaald. Hoeveel snoeken er nu nog in het water zitten, weten we niet precies", aldus domeinbeheerder Debelder.


Het is nu de bedoeling om de vijver tegen de start van het toeristisch seizoen opnieuw te vullen met water. De grote vijver - ook wel roeivijver genoemd - wordt immers vooral gebruikt voor watersportactiviteiten zoals bijvoorbeeld waterpedalo.

Ook hengelvijver moet aangepakt

Voor de zogenaamde hengelvijver is er voorlopig geen reddingsoperatie voorzien. Nochtans kwamen er begin september nog klachten van hengelaars die vissterfte vaststelden door een zuurstofgebrek in het water. Domeinbeheerder Debelder laat weten dat ook de hengelvijver onder handen genomen zou moeten worden, maar geeft meteen mee dat die operatie wordt doorgeschoven naar de volgende legislatuur. "Er zal extra geld voorzien moeten worden", klinkt het. "Mogelijk kunnen we voor de hengelvijver wel een baggeroperatie voorzien, maar dat moet nog bekeken worden, ook op financieel gebied. We willen ook zien of de methode die we nu toepassen in de grote vijver goed zal werken."

Lees meer