Ballon van de Vriendschap krijgt donderdag nieuwe plek in Leuven

De Ballon van de Vriendschap krijgt donderdag een nieuwe plaats in Leuven. Zoals aangekondigd zal het cadeau van de Jaartallen aan de stad Leuven ‘landen’ op het bloemenperk tegenover het busstation aan het Martelarenplein. Op 14 mei 2018 vertrok de Ballon van de Vriendschap noodgedwongen en niet geheel naar de zin van de Jaartallen met zijn vier bronzen personages naar het Herbert Hooverplein.

3 De Ballon van de Vriendschap wordt langzaam van zijn sokkel gehesen op het Herbert Hooverplein. Het kunstwerk verhuist nu naar de stationsomgeving na een grondige renovatie.
Vertommen De Ballon van de Vriendschap wordt langzaam van zijn sokkel gehesen op het Herbert Hooverplein. Het kunstwerk verhuist nu naar de stationsomgeving na een grondige renovatie.

Kunstenaar Dany Tulkens ontwierp de acht meter hoge ballon in 1988 in opdracht van het Verbond der Jaartallen als geschenk voor de stad Leuven. Tulkens wilde er naar eigen zeggen mee vertellen dat je met vrienden om je heen de zorgen van alledag kan overstijgen. Het standbeeld werd al enkele keren aangepast, maar is bekend bij jong en oud – niet in het minst als plek om af te spreken.

Jaartallen

Bijna dertig jaar stond de Ballon van de Vriendschap op het Herbert Hooverplein, maar bij de heraanleg van dat plein verdween het beeld tijdelijk uit het straatbeeld. Dat de ballon niet terug kon naar zijn vertrouwde locatie, maakte heel wat emoties los bij de Leuvenaars en bij de Jaartallen in het bijzonder. “De stad zocht daarom een nieuwe prominente plek voor het kunstwerk en vond die aan de Tiensevest, vlakbij het busstation. Dat is één van de drukste plekken van de stad en zo is het bekende standbeeld erg zichtbaar aanwezig, zowel voor Leuvenaars als voor bezoekers van onze stad”, zegt schepen Dirk Vansina (CD&V), bevoegd voor Openbare Werken en Restauraties.

Vanaf dit jaar zal op de Jaartallendag de Ballon opnieuw het straatbeeld sieren als hulde aan de vriendschap

Schepen Dirk Vansina (CD&V)

Kunstenaar Dany Tulkens is alvast tevreden met de nieuwe locatie. Het werk krijgt in ieder geval meer ruimte en moet niet concurreren met kleppers zoals de bibliotheek of de kermis in september. Schepen Dirk Vansina: “Net in september, de feestmaand voor de Jaartallen, stond de ballon altijd verscholen tussen de kermiskramen. Maar vanaf dit jaar zal op de Jaartallendag de Ballon van de Vriendschap opnieuw het Leuvens straatbeeld sieren als hulde aan de vriendschap. Want vriendschap, dat is de essentie van de Leuvense Jaartallen.”

Renovatie

Beeldhouwer Dany Tulkens gaf het kunstwerk ook een grondige renovatie. De ballon zelf kreeg een lichtere patina in zilverchloride en de koperen mand werd vervangen door een mand in cortenstaal. Het standbeeld heeft nu een nieuwe centrale sokkel die hoger en strakker oogt met een rechthoekige balk van 5 meter hoog in cortenstaal, waarop verticale, golvende vinnen zijn gelast. Omdat de ballon veel wind vangt, werd de sokkel vakkundig berekend door ingenieurs van het studiebureau LISST.

3 De ballon op het Herbert Hooverplein in Leuven.
Vertommen De ballon op het Herbert Hooverplein in Leuven.

De voorbereidende werken voor het plaatsen van de ballon zijn ondertussen begonnen. De funderingen, het nieuwe onderstel met de panelen in cortenstaal, de mand en eventueel ook al de personages zullen woensdagavond klaar zijn. Op donderdag volgt dan de ballon. Die wordt opgeladen aan de stadswerkplaats in de Kolonel Begaultlaan en vertrekt om 8.30 uur richting Tiensevest met een uitzonderlijk transport. Dat neemt ongeveer een half uur in beslag. Daarna volgt de verankering van de ballon op de sokkel, zodat donderdagavond de Ballon van de Vriendschap bewonderd kan worden op zijn nieuwe locatie.

3 Op dit pleintje aan het station zal de 'Ballon van de Vriendschap' komen te staan vanaf donderdag.
Vertommen Op dit pleintje aan het station zal de 'Ballon van de Vriendschap' komen te staan vanaf donderdag.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer