2 De sporen van transmigranten langs de E40 in Heverlee, langs deze opening komen ze op de parking terecht.
Vertommen De sporen van transmigranten langs de E40 in Heverlee, langs deze opening komen ze op de parking terecht.

Bende mensensmokkelaars opgerold na acties op parkings autosnelwegen: 41 transmigranten uit vrachtwagens gehaald, acht personen aangehouden

De federale gerechtelijke politie van Leuven heeft dinsdagochtend een grootschalig actie gehouden waarbij een bende mensensmokkelaars is opgerold. De politie zette een actie op touw op de snelwegparkings van Heverlee, Heusden-Zolder en het Waalse Ciney. Dat meldt het parket. Acht verdachten werden gearresteerd toen ze op heterdaad betrapt werden bij het smokkelen van groepen transmigranten en tijdens de daaropvolgende huiszoekingen. Een negende verdachte werd tijdens een actie van een andere politiedienst gearresteerd.

De politie trof in totaal 41 transmigranten aan die verstopt zaten in vrachtwagens met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. Elf van hen waren minderjarig. De transmigranten van voornamelijk Soedanese, Eritrese en Somalische nationaliteit werden aangehouden en toevertrouwd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze zouden tussen de 3.000 en 6.000 euro per persoon aan de smokkelaars betaald hebben.

Na de acties op de snelwegparkings volgden er vijf gelijktijdige huiszoekingen in Leuven, Schaarbeek, Ukkel en Anderlecht. Het ging om locaties die door de bende gebruikt werden om hun smokkelactiviteiten te organiseren. 

Het onderzoek naar de mensensmokkelbende begon in oktober 2018. “De parking van de E40 in Heverlee werd zowat dagelijks bezocht door een bende die transmigranten hielp bij het selecteren van vrachtwagens om hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk te bereiken”, zegt de politie. 

Kraakpanden en Noordstation

De bende opereerde vanuit Brusselse kraakpanden en in het Brusselse Noordstation. Ze rekruteerde in Brussel transmigranten om ze via het openbaar vervoer naar de bewuste parkings te begeleiden. Andere leden van de bende breidden hun territorium uit naar parkings in het zuiden van het land, zoals Ciney en Aarlen.

De leden van de bende zijn van Soedanese en Eritrese herkomst. Een van de gearresteerden is een Belg van Soedanese afkomst die in Leuven woont. Ook in zijn woning werd een huiszoeking uitgevoerd. Hij wordt ervan verdacht geholpen te hebben bij de smokkelactiviteiten en het doorsluizen van criminele gelden naar Soedan.

Acht van de negen arrestanten werden dinsdag en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Ze werden aangehouden. Het gaat om acht mannen tussen 18 en 39 jaar. Vrijdag verschijnen ze voor de raadkamer. De federale gerechtelijke politie van Leuven zet intussen haar onderzoek verder. 

2 De smokkelaars ronselen de transmigranten aan het Brusselse Noordstation.
Baert Marc De smokkelaars ronselen de transmigranten aan het Brusselse Noordstation.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Denis Stock

    Fait divers. Er is volgens de statistieken een dalende trend. Niks om je zorgen over te maken. Jammer van het papier dat in deze zaak werd gebruikt, nutteloos,..

  • pol van de velde

    Ok, en wanneer lopen ze weer vrij rond? Morgen?

Lees meer