Beperkt aantal bussen van De Lijn door stakingsactie ACV

Wie in onze regio van plan is om vandaag de bus te nemen, houdt er maar beter rekening mee dat die niet zal uitrijden. De christelijke vakbond ACV heeft haar chauffeurs namelijk opgeroepen om te staken. Ze wil daarmee protesteren tegen het tekort aan technisch personeel.

Volgens ACV-secretaris Geert Witterzeel is er reden genoeg om tot een staking over te gaan, want volgens de vakbond staan er veel te veel bussen aan de kant en heeft ook het winteronderhoud een serieuze achterstand opgelopen.

"In Leuven staat inderdaad twee derde van de hybride bussen in panne", aldus Witterzeel. "De Lijn zou daarvoor 10 extra mensen aannemen, maar dan nog gaan zij dat werk niet aankunnen. Ik begin dit dan ook stilaan onkunde te noemen."

Al bergen werk verzet

De Lijn zelf betreurt de oproep tot staking en benadrukt dat er in de technische dossiers al bergen werk is verzet. "Het afgelopen jaar zijn er bij De Lijn Vlaams-Brabant zelfs twintig nieuwe technici aan de slag gegaan en onze aanwervingen gaan ondertussen onveranderd verder", klinkt het. "Maar ook het onderhoud is beter gepland en de onderhoudsstructuur is sterk vernieuwd. Het ACV heeft spijtig genoeg dus enkele foute beweringen verspreid." Welke impact de stakingsactie voor de reizigers van De Lijn zal hebben, is voorlopig wel nog onduidelijk. Vermoedelijk zullen 7 op de 10 bussen toch uitrijden, maar De Lijn raadt de reizigers alvast aan om hun website (www.delijn.be) en Twitteraccount vanaf 6.15 uur goed in het oog te houden. (KHK)

Lees meer