De woningen in de Spreeuwestraat zouden  tegen de vlakte gaan in plaats van gerenoveerd. Een timing is er nog niet.
Vertommen De woningen in de Spreeuwestraat zouden tegen de vlakte gaan in plaats van gerenoveerd. Een timing is er nog niet.

Bewoners ongerust over afbraak sociale woningen

De bewoners van de Spreeuwestraat in Haacht zijn ongerust nadat ze een brief in de bus kregen dat hun 22 sociale woningen worden afgebroken in plaats van gerenoveerd. De burgemeester betreurt de gebrekkige communicatie van Volkswoningbouw en dringt aan op een infoavond.

De 22 bewoners kregen een brief in de bus met de mededeling dat hun woningen “niet meer van deze tijd zijn en niet volgens de normen van vandaag kunnen worden gerenoveerd.” Tijdens de gemeenteraad dienden de bewoners een petitie in om erger te voorkomen. “Sommige huurders kregen onlangs nog de toestemming om aanpassingswerken uit te voeren en zien nu hun inspanningen verloren gaan. De huisjes werden gebouwd in de jaren 80 en zijn nog lang niet versleten”, zegt Marc Vermylen, die de petitie neerlegde op de gemeenteraad. 

Infoavond

Burgemeester Steven Swiggers (Open Vld) betreurt de gebrekkige communicatie van Volkswoningbouw. “Het klopt dat die huisjes moeten voldoen aan de nieuwe normen, maar dit bericht heeft veel paniek gezaaid”, zegt Swiggers. “Aan ons is de vraag gesteld of er op die plek méér woningen kunnen komen en daar hebben wij mee ingestemd. De voorwaarde was wel dat er voldoende openbaar groen behouden bleef. Verder hebben wij daar niet veel in te zeggen. Het is wel logisch dat Volkswoningbouw wil voldoen aan de nieuwe woonnormen, anders krijgen ze minder subsidies, en wordt dat verschil verhaald op de bewoners." Swiggers verzekert dat er nog geen bouwaanvraag ingediend is, en dat er dus ook nog niets goedgekeurd is. “Ik stel voor om een infoavond te organiseren om meer uitleg te geven”, aldus Swiggers. 

Een timing voor het project is er nog niet. “Het traject tot aan de nieuwbouw kan nog tot drie jaar duren”, stelt Astrid Pollers, voorzitster van Volkswoningbouw. “Kleine herstellingen zijn nog wel mogelijk en alle bewoners zullen nog een sociale assistent over de vloer krijgen om te overleggen. Niemand zal op straat belanden.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jacques De Meirsman

    Een huis is nu al versleten na 40 jaar ? ?

Lees meer