Een rechter besliste dat de blokkades aan de brouwerijen van AB InBev moesten stoppen
Photo News Een rechter besliste dat de blokkades aan de brouwerijen van AB InBev moesten stoppen

Bier kan terug naar buiten: vakbondsblokkades aan brouwerijen AB InBev onder dwang opgeheven

De vakbondsblokkades aan de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden zijn opgeheven. Ondanks dat de vakbonden gisteren weigerden in te gaan op het voorstel van de directie tot ultiem overleg, werd door een rechter beslist dat de blokkades alsnog moesten worden opgeheven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Op eenzijdig verzoekschrift van AB InBev heeft een Leuvense rechter woensdagavond beslist dat de vakbondsblokkades aan de brouwerijen moesten stoppen, zodat de rust en werkgelegenheid kan terugkeren. Na het rechterlijk vonnis hebben de vakbonden ook daadwerkelijk de toegangspoorten terug vrijgemaakt. Vrachtwagens kunnen sinds deze nacht terug binnen- en buiten rijden. De productie lag gisteren volledig stil, waardoor winkels volgende week zonder bier dreigden te vallen. Sinds vannacht is de productie terug heropgestart en kunnen werkwillige werknemers terug aan de slag. Ook het bier kan terug naar buiten. 

De directie van AB InBev deed gisteren nog een voorstel tot ultiem overleg op vrijdag. De vakbonden wezen dat overleg af en gingen door met hun vakbondsactie. “Wij zullen die blokkades pas opheffen als er een signaal komt van de directie dat zij met een beter voorstel inzake werkzekerheids- en inkomensgarantie naar de onderhandelingstafel zullen komen”, klonk het nog bij ABVV. Onder dwang hebben ze die blokkades nu toch moeten stoppen. “De huidige deblokkering moet ervoor zorgen dat wie wil werken, weer kan werken en de rust en redelijkheid op korte termijn kan terugkeren”, aldus AB InBev. 

Ochtendploeg maar deels aan de slag

De vakbond trekt op haar beurt de beslissing van de rechter in twijfel. Een deel van de ochtendploeg in Leuven is dan ook uit protest donderdag niet komen werken. Daardoor kon de productie lange tijd maar gedeeltelijk worden opgestart en lag het brouwproces nog steeds stil in Leuvense brouwerij. In de brouwerijen in Jupille en Hoegaarden draaide alles wel meteen normaal. De avondploeg in Leuven was daarentegen wel operationeel waardoor ook de brouwerij in Leuven terug volledig draaide. “De spontane actie van vanochtend in Leuven is voorbij en alle brouwerijen draaien dus weer”, zegt Laure Stuyck, woordvoerster van AB InBev. “Er is dan ook een uitnodiging vertrokken naar de vakbonden om morgen te overleggen”, aldus InBev. Die meeting zal naar alle waarschijnlijkheid doorgaan. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Benny Coomans

    gelukkig krijgt deze armtierige firma, die nog minder belastingen betaald als al onze profvoetvallers bijeen, hun gelijk

  • Els Vervoort

    Wat zegt Ovld voortdurend? We doen het voor de hardwerkende Vlaming. En wat doen ze dan? Het stakingsrecht onmogelijk maken, accijnzen verhogen, pensioenleeftijd verhogen, zieken en werklozen opjagen, brugpensioen afschaffen. Rare kronkels toch bij die liberalen. En al zeker bij al die hardwerkende Vlamingen die denken dat ze er beter gaan van worden door liberaal te stemmen. Fake news ja.

Lees meer