Historische woning aan ‘De Sijs’ wordt gesloopt

Stabiliteitsprobleem dwingt co-housingproject om waardevol pand op te geven

Het historisch waardevolle hoekpand in de Broekstraat, dat geïntegreerd werd in co-housingproject ‘De Sijs’ langs de Geldenaaksebaan, moet worden gesloopt. Nochtans was het behoud van het pand met wortels tot in de 17e eeuw een randvoorwaarde om toelating te geven voor het project. “De kans op instorting is te groot. Men gaat proberen om de meest waardevolle delen te recupereren”, zegt schepen van Erfgoed Dirk Vansina (CD&V).

2 SchepenVansina (CD&V) is erg begaan met waardevolle panden en betreurt de afbraak van een historisch hoekpand aan de Broekstraat in Heverlee.
PATRICK VERTOMMEN SchepenVansina (CD&V) is erg begaan met waardevolle panden en betreurt de afbraak van een historisch hoekpand aan de Broekstraat in Heverlee.

Co-housing is volgens het stadsbestuur één van de wapens in de strijd tegen onbetaalbaar wonen in Leuven. Momenteel wordt er werk gemaakt van een pilootproject aan de Geldenaaksebaan waar co-housingproject De Sijs ruimte moet bieden aan enkele gezinnen. Het concept is eenvoudig: een groep bewoners huurt de grond van de stad Leuven via een erfpacht en spaart op die manier een stevige duit uit.

De werkzaamheden zijn ondertussen al enkele maanden bezig. Zo werden er op de grond al een aantal gebouwen gesloopt maar het hoekpand in de Broekstraat werd gespaard. De stad legde het behoud van dat historisch waardevolle pand immers als één van de randvoorwaarden om toelating te geven voor de realisatie van ‘De Sijs’. “Meer zelfs, de integratie van dat hoekpand in het nieuwe project was een voorwaarde”, zegt schepen van Erfgoed Dirk Vansina (CD&V).

Het pand staat te scheef om het nog te redden van instorting

Schepen Dirk Vansina (CD&V)

Helaas zal de woning nu toch worden gesloopt want er is een ernstig probleem met de stabiliteit opgedoken. “Dat klopt”, zegt schepen Dirk Vansina. “Omwille van stabiliteitsredenen zal het pand wel gesloopt moeten worden en dat valt uiteraard te betreuren. Het gebouw gaat terug tot in de 17e eeuw en misschien zelfs nog vroeger in de geschiedenis. Er werden weliswaar verbouwingen aan gedaan in de 19e en in de 20e eeuw maar het blijft toch een zeer kenmerkend en waardevol pand. Het probleem is dat de aanpalende gebouwen de voorbije maanden werden gesloopt. Het historisch waardevol hoekpand werd gestut met het oog op de integratie in ‘De Sijs’. Helaas bracht een gedetailleerde opmeting zopas aan het licht dat het pand zeer scheef staat en dat de funderingen ondermaats zijn. Er is dus een groot risico op instorting. Het zou bijna onmogelijk zijn om de fundering te versterken zonder het risico te lopen dat het pand in elkaar zakt.”

Dakspant

De stad Leuven is niet blij met de geplande sloop van het historische pand maar kan naar eigen zeggen niet anders. “We hebben inderdaad beslist om over te gaan tot de volledige sloop”, legt schepen Vansina uit. “Maar er zal een nieuw ontwerp worden gemaakt voor het co-houisngproject en dat zal rekening moeten houden met de meest waardevolle delen van het hoekpand. We gaan onder meer de dakspant uit de 17e eeuw recupereren en opnieuw integreren in het nieuwe ontwerp. Ook het typische steile dak van de woning zal behouden blijven in de herwerkte versie van ‘De Sijs’. Het is jammer dat we deze beslissing moesten nemen maar soms kan je niet anders.”

2 Deze historische woning verdwijnt uit het Leuvense straatbeeld.
Vertommen Deze historische woning verdwijnt uit het Leuvense straatbeeld.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer