Hugo Raspoet overleden op 77-jarige leeftijd

Kleinkunstzanger scoorde met ‘Helena’ en choqueerde met ‘Evviva il papa’

Kleinkunstzanger Hugo Raspoet is dinsdagnacht op 77-jarige leeftijd overleden in Leuven. Raspoet was al langer ziek maar zijn dood komt toch eerder onverwacht. Hugo Raspoet laat drie kinderen en een vrouw achter.

Hugo Raspoet.
rv Hugo Raspoet.

De Leuvense muziekscène en de kleinkunstwereld is een monument armer: Hugo Raspoet (77) is niet meer. De kleinkunstzanger, die jarenlang in Kessel-Lo woonde, was al een hele tijd ziek, maar voor zijn naasten komt zijn dood toch sneller dan verwacht. Voor de jongere generaties is Hugo Raspoet misschien niet de meest bekende naam maar de kleinkunstenaar is wel degelijk een grote naam in de Vlaamse muziekgeschiedenis. Zijn bekendste nummer ‘Helena’ maakte hem onsterfelijk in de kleinkunst. Zelfs Rocco Granata maakte een cover van het lied dat in 1970 werd uitgebracht. Op dat moment timmerde Hugo Raspoet al zo’n acht jaar aan zijn muzikale carrière die was begonnen in 1962 met de liedjeswedstrijd ‘Zitternliedjenin’ in Leuven. Met het nummer ‘Mijn koningskind’ in de televisiewedstrijd ‘Ontdek de ster’ was de doorbraak een feit. Onder meer een samenwerking met Wannes Van de Velde volgde, alsook enkele EP’s.

Het jaar 1969 was cruciaal in de muzikale carrière van Hugo Raspoet. Met het lied ‘Evviva il papa’ oogste Raspoet succes maar ook protest. De toenmalige BRT had het niet zo begrepen op het nummer dat kritisch was voor de paus en verbande het lied zelfs van de openbare omroep. Het was de eerste keer dat er echt sprake was van censuur in uitzendingen op radio en televisie. Belpop-kenner Jan Delvaux zegt daarover het volgende: “Hugo had een lied gemaakt voor een uitzending Stellig Stellingnemen. Hugo was in zijn wiek geschoten door een encycliek waarin de paus de pil verbood. Ze hebben die uitzending toen geschrapt en vervangen door een zediger programma met als titel Freddy Quinn in Mexico. In Nederland mocht 'Evviva il papa' wel maar ook daar ontstond een probleem omwille van een passage over de Joden.”

Door de controverse kreeg Raspoet de kans om een LP op te nemen. Dat album bleef het enige omdat de kleinkunstenaar het had gehad met de commercialisering van het genre. “Ik zag het niet zitten toen de eerste rockjongens op het kleinkunstpodium verschenen. Ik snapte niet wat die wilden bereiken en ik kon me moeilijk akkoord verklaren met de gang van zaken. Voor mij primeert hoe dan ook de tekst”, zei hij daarover. In de zomer van 1973 was het definitief einde verhaal voor de muzikale carrière van Hugo Raspoet toen hij besloot om zijn gitaar aan de haak te hangen.

Daarna begon de kleinkunstenaar een tweede carrière als vertaler bij de openbare omroep. In 2012 kwam de naam Hugo Raspoet, die een teruggetrokken bestaan leefde, opnieuw ter sprake in medialand. Zijn grote hit ‘Helena’ werd opgenomen in de Eregalerij van Radio 2 maar Hugo bedankte voor de feestelijkheden. Een typisch Raspoet-statement dat nogmaals aantoonde dat Hugo Raspoet niet in de wieg was gelegd voor het commerciële circus dat ondertussen alomtegenwoordig is in de muziekwereld. In een zeldzaam interview op de radio in 2013 gaf hij dat ook grif toe. “Eigenlijk wou ik helemaal geen zangcarrière”, zei hij. “Ik wou vooral liedjes schrijven maar het was nooit mijn bedoeling om daar mijn brood mee te verdienen. Ik ben geen performer. Ik trad ook niet graag op en ik stond ook niet graag op een podium.” Wie Hugo Raspoet een laatste groet wil brengen, is maandag 8 oktober welkom bij Pues op de Geldenaaksebaan in Heverlee tussen 18.30 en 19.30 uur. De afscheidsplechtigheid voor Hugo vindt plaats in intieme kring.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Neeck du Marais

    Hugo. Bedankt voor al jouw mooie chansons. Zing ze "daar boven" ook maar, ze zulllen er zeker ook van genieten. "t Gaat je daar goed,man!

Lees meer