Exclusief voor abonnees

Jessika Soors (Groen): “Kinderen van Syriëstrijders zijn in de eerste plaats slachtoffer, de overheid moet hen terug thuis zien te krijgen”

Lijsttrekker voor Kamer kan teren op ervaring als deradicaliseringsambtenaar

Opvallend nieuw gezicht op de Groene kamerlijst voor Vlaams-Brabant: Jessika Soors (30). Vilvoordse, fan van het buitenleven en vooral bekend als de dereadicaliseringsambtenaar die mogelijke Syriëstrijders moest tegenhouden. Na 26 mei hoopt ze haar plaats in Vilvoorde te ruilen voor een zitje in het federaal parlement.

2 Groen gooit Jessika Soors in de verkiezingsstrijd in Vlaams-Brabant.
Vertommen Groen gooit Jessika Soors in de verkiezingsstrijd in Vlaams-Brabant.

Jessika Soors is zogezegd een groentje in de politiek. De campagne zijn meteen haar eerste stappen in de stiel. Maar na een gesprek van een uur hebben wij niet het gevoel dat we met een wit konijn praten. En toch, hoe lopen die eerste stappen? “Het gaat heel goed hoor”, zegt Soors. “Ik ben overal warm ontvangen en ik kan rekenen op de steun van een hele ploeg. Het zijn ook enorm boeiende tijden. Ik heb het gevoel dat ik deel uitmaak van een nieuwe generatie die nu zijn stem laat klinken in de politiek. Mensen met een andere visie op bijvoorbeeld mobiliteit, migratie en klimaat.”

Waarom de keuze voor Groen?

“Dat is een logisch gevolg van mijn stijl en visie. Ik ben altijd heel geëngageerd geweest, de activist in de familie zeg maar. Ik heb in het derde leerjaar ooit deelgenomen aan een opstelwedstrijd voor de oudste klassen. Dat ging over uitsluiting en dat thema sprak me heel hard aan. Dat speelde ook toen ik koos voor Arabistiek en Islamkunde als studies. Verschillen overbruggen heeft altijd geboeid.”

Over verschillen gesproken: is de Vlaming racistisch?

“Nee, maar ik vind wel dat we te weinig met elkaar in contact komen. Mijn vader zou je niet snel op exotische reizen krijgen, dat sprak hem niet aan. Hij werkte ook in een klassieke ‘witte’ omgeving. Maar sinds hij vrijwilliger is in een rusthuis komt hij met alle nationaliteiten in contact. Zijn wereld is opengegaan en dat geeft hem een positievere kijk op onze samenleving. Contact maken en weten wat mensen bindt, is erg belangrijk.”

De Vlaming is niet racistisch. Al komen we veel te weinig met elkaar in contact

U werkte als dereadicaliseringsambtenaar jarenlang samen met de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (sp.a). Was sp.a geen logischere keuze?

“Ik heb heel lang goed samengewerkt met Hans Bonte en mijn werk in Vilvoorde heeft er mee voor gezorgd dat ik klaar was om deze stap te zetten. Ik had ook een klein hartje toen ik het nieuws moest brengen. Hans heeft wel even gevloekt, maar ook hij zag dat die keuze de juiste was. We kunnen nog altijd door dezelfde deur, er is geen kwaad bloed.”

De Syriëstrijders in Vilvoorde dan, wat hebt u uit uw werk met hen geleerd?

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • ETIENNE BOECKX

    Volledig akkoord op voorwaarden dat enkel de kinderen worden terug gebracht. Zij kunnen hier ter adoptie worden aangeboden aan echtparen die geen kinderen kunnen krijgen.

  • lieve vanderstraeten

    kinderen moeten bij hun ouders blijven, een beetje respect voor de ouders die ge hun kinderen wilt afnemen.

Lees meer