Schrijver Jo Claes herwerkte zijn roman Het Kaïnsteken.
Foto Vertommen Schrijver Jo Claes herwerkte zijn roman Het Kaïnsteken.

Jo Claes stelt 'Het Kaïnsteken' voor

AUTEUR THOMAS BERG-REEKS BRENGT LITERAIRE ROMAN UIT

Jo Claes stelde afgelopen weekend 'Het Kaïnsteken' voor in Barboek in Leuven. Voor één keer verlaat de Leuvense schrijver het welbekende pad van de populaire Thomas Berg-reeks met een literaire roman die zich afspeelt in een broeierig heet Toscane. "Het is fijn om even weg te zijn van Thomas Berg", zegt Jo Claes.

Veel fans van de Leuvense auteur Jo Claes weten het misschien niet, maar lang voor de eerste misdaadroman met Thomas Berg in de hoofdrol in 2008 begon Claes zijn schrijverscarrière in 1985 met 'De Stenen Toren'.


De verhalen over mensen die een vreemde levensweg bewandelen in niemandsland leverden Jo Claes de prijs voor het 'Beste Debuut' op. Het stond in de sterren geschreven dat Claes een grote naam zou worden in de wondere wereld der romans, maar niets bleek minder waar. Jo Claes bleef schrijven, maar stopte in 2002 met fictie. Het kwam tot een breuk met zijn uitgever, maar één roman bleef knagen aan de schrijversziel van Jo Claes. Die roman had als titel 'Het Kaïnsteken' en wordt nu opnieuw uitgegeven, herwerkt en deze keer wel met een cover die naam waardig. "Mijn roman kreeg destijds een misbaksel van een cover, ondanks mijn protest", vertelt Jo Claes. "Er kwam tot mijn grote verbazing geen herdruk van, ondanks de goede verkoopcijfers. 'Het Kaïnsteken' kreeg vervolgens een tweede leven bij het Davidsfonds, nadat ik had gebroken met mijn vorige uitgever. Dat was al een vooruitgang maar toch bleef het verhaal aan me knagen, te meer omdat het nog steeds actueel is. Uiteindelijk stapte ik naar mijn huidige uitgever Houtekiet met de originele versie onder de arm. Ik ben enorm blij dat 'Het Kaïnsteken' een derde leven krijgt. Het schilderij van Kathy Vincke geeft perfect de sfeer weer van het broeierig hete Toscaanse stadje waar het verhaal zich afspeelt."

Meer tijd

In het Kaïnsteken krijgt het stadje Monte San Lorenzo een vreemdeling op bezoek. Als blijkt dat de onbekende wel erg veel weet van het geheim dat de inwoners al vele jaren met zich meedragen, gaan de poppen aan het dansen. Is dit voer voor de trouwe fans van inspecteur Thomas Berg? Zeker wel, al moet je als lezer dan wel even uit je comfortzone durven te stappen. "Maar de fans van inspecteur Berg niet moeten wanhopen", zegt Jo Claes. "Ik blijf verhalen schrijven met Thomas Berg in de hoofdrol. Sinds ik geen les meer geef, heb ik meer tijd om te schrijven. Daarom wil ik opnieuw literaire verhalen zoals 'Het Kaïnsteken' schrijven, naast de Thomas Berg-reeks."


Meer info: www.jo-claes.be

Lees meer