4 Johan Swinnen vanmorgen net voor hij begon aan zijn nieuwe looptocht naar een onbekende bestemming.
Beeldje bij Beeldje Johan Swinnen vanmorgen net voor hij begon aan zijn nieuwe looptocht naar een onbekende bestemming.

Johan (53) wil tot 100 km per dag lopen om kankeronderzoek te steunen nadat eigen zoon ziek werd

De Leuvense kankeronderzoeker Johan Swinnen is van plan om de komende weken élke dag 70 tot 100 kilometer (!) te lopen - zowat het equivalent van twee volledige marathons. Een waanzinnige onderneming, maar wel eentje voor een goed doel. Net zoals twee jaar geleden loopt Johan ten voordele van het onderzoek naar kanker, de ziekte die zijn eigen zoon trof in 2011. 

Met het project wil Johan concreet het Leuvens kankerinstituut, Kom op tegen Kanker en de Stichting tegen Kanker steunen. De actie draait dit keer rond beeldjes van klei. Wie wil, kan online een figuurtje voor 25 euro opdragen aan een bijzondere persoon: een kankerpatiënt, iemand die gemist wordt of gewoon iemand die het verdient om in de bloemetjes te worden gezet. En voor elk beeldje loopt Johan een eindje verder.

Het doel is om tot maar liefst 100 kilometer per dag af te leggen, afhankelijk van het aantal opgedragen beeldjes.  De bestemming van de tocht is onbekend. 

Het is niet de eerste keer dat Johan de loopschoenen aantrekt. In 2017 liep de professor al van Leuven naar Compostela - zo’n 2.400 kilometer in 33 dagen. In zijn rugzak: de brieven van 850 kankerpatiënten. Die tocht kwam er nadat hij van dichtbij werd geconfronteerd met kanker.
Zijn eigen zoon Pieter (13) werd in 2011 getroffen door een hersentumor. Johan zwoer om naar Compostela te lopen als zijn zoon zou genezen, een belofte die hij waarmaakte. En nu zet hij dus opnieuw zijn beste beentje voor. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Deze keer vertrok Johan Swinnen niet met een mediacircus om zich heen. Integendeel, de Leuvense onderzoeker vertrok in alle stilte. En daar heeft hij een goede reden voor.

“Ook kanker kondigt zich niet aan”, verklaart hij. “Daarom ben ik heel bewust in stilte vertrokken en werd de actie pas na mijn vertrek bekend gemaakt. Ik weet ook niet waar mijn pad mij zal brengen, en ook dat is voor mensen die getroffen worden door kanker niet anders. Een tipje van de sluier? Wellicht kom ik wel in het buitenland terecht.”

Ook wanneer Johan weer huiswaarts trekt, is nog niet duidelijk. “Zolang de mensen beeldjes kopen, blijf ik lopen, al moet ik op 25 september ten laatste wel terug zijn in Leuven want dan begint het academiejaar aan de universiteit”, klinkt het. 

4 Johan Swinnen is er klaar voor: een nieuwe tocht waarbij dagelijks tot 100 kilometer wil afleggen.
Beeldje bij Beeldje Johan Swinnen is er klaar voor: een nieuwe tocht waarbij dagelijks tot 100 kilometer wil afleggen.

Kanker kondigt zich ook niet aan. Daarom ben ik in alle stilte vertrokken voor een nieuwe looptocht

Johan Swinnen

Symbool van verbondenheid

Alle opgedragen beeldjes worden met de armpjes tegen elkaar samengezet in een etalage in Leuven, meer concreet op de Bondgenotenlaan 81 waar voorheen Huis Delsart was gevestigd. “Zo ontstaat één groot symbool van verbondenheid. Na de tocht worden de beeldjes bezorgd aan de mensen voor wie ze bestemd zijn. Tijdens mijn tocht zal ik ook een aantal projecten in de kijker zetten die het kankeronderzoek of de levenskwaliteit van patiënten bevorderen”, aldus Johan Swinnen.

Hoeveel kilometer de Leuvense professor de komende maand zal afleggen, moet nog blijken, maar laat bij deze duidelijk zijn dat Johan Swinnen niet kijkt op een kilometer meer of minder, op voorwaarde dat u niet kijkt op een beeldje meer of minder. Meer info: www.beeldjebijbeeldje.be en de Facebookpagina van Beeldje bij beeldje.

4 Pieter Swinnen was de inspiratie voor vader Johan om te gaan lopen voor het onderzoek naar kanker.
Beeldje bij Beeldje Pieter Swinnen was de inspiratie voor vader Johan om te gaan lopen voor het onderzoek naar kanker.
4 Kankeronderzoeker Johan Swinnen werd aan de KU Leuven ontvangen als een held na zijn tocht naar Compostela.
Vertommen Kankeronderzoeker Johan Swinnen werd aan de KU Leuven ontvangen als een held na zijn tocht naar Compostela.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Diana De Wit

    Oprecht heel veel succes toegewenst Prof Swinnen.

Lees meer