4 Pottenbakker Luk Versluys stopt na 40 jaar met zijn winkel.
Vertommen Pottenbakker Luk Versluys stopt na 40 jaar met zijn winkel.

Keramiekkunstenaar Luk Versluys, maker 'Tobouters', op pensioen

Keramiek- en terracottakunstenaar Luk Versluys (63) uit Leuven doet binnenkort de boeken van zijn winkel in de Maria Theresiastraat toe. De kunstenaar stopt niet met beelden maken, maar wil in Wallonïe van zijn oude dag genieten. Het bekendste is hij van zijn vele beeldjes van Leuvens burgemeester Louis Tobback.

'Totale uitverkoop' en 'Grote kortingen'. Het winkelraam van het atelier van kunstenaar Luk Versluys in de Maria Theresiastraat doet al vermoeden dat de bijna veertigjarige carrière van de kunstenaar er op zit. Versluys, in een ver verleden nog rechtenstudent, maakte van keramiek zijn beroep en startte in 1976 met zijn eigen atelier. Zijn geliefkoosde thema's zijn naar eigen zeggen tederheid, onzekerheid en tijdloosheid. Hoewel de grote terracottakoppen kenmerkend zijn voor hem, zullen de Leuvenaars zich hem nog het best herinneren van de 'Tobouters', de verschillende terracotta stadskabouters die Leuvens burgemeester Tobback nu eens als Oppersmurf, dan weer als Lodewijk XIV portretteren. "Die beeldjes hadden in 2008 een onverwacht succes, maar zijn vandaag nog steeds populair. Ik heb er zelfs onlangs nog moeten bijmaken. Hem zal ik zeker missen als ik hier weg ben", vertelde Versluys. Maar van alle beeldjes blijkt vooral Tobback als Franse Keizer Napoleon het meeste intrek te hebben.


"Hij heeft goed verdiend met mijn hoofd, ik zou hem eigenlijk na al die jaren om portretrecht moeten vragen", liet de burgemeester zich op zijn typische manier ontvallen. Versluys doet dus binnen dik twee maanden de boeken toe en dat geeft hem een dubbel gevoel. "Het is goed geweest. Ik heb hier prachtige momenten gekend maar op de duur begon ik het groen hier te missen", zegt Versluys.

4
Vertommen

Moestuintje

"Ik heb de vrouw van mijn leven gevonden en ik ga wat van mijn oude dag genieten. Ik wil een moestuintje", klinkt het. Versluys verhuist naar een rustig huisje in een deelgemeente van Jodoigne maar stopt zeker niet met beelden maken. "Mijn creativiteit laat me dat niet toe. Maar de winkel, dat heb ik eigenlijk nooit graag gedaan, ik ben er indertijd mee begonnen met mijn toenmalige vriendin, ik maakte de beelden en zij ging ze verkopen, maar de tijden veranderden en er moest brood op de plank komen", aldus de kunstenaar.

4 Pottenbakker Luk Versluys stopt na 40 jaar met zijn winkel en houdt daarom een uitverkoop.
Vertommen Pottenbakker Luk Versluys stopt na 40 jaar met zijn winkel en houdt daarom een uitverkoop.

Bordeel

"Wat ik wel zal missen, is om in het centrum van Leuven te zijn, dit was een geweldig huis om in te werken want er gebeurde zoveel. Dit is ooit zelfs nog een bordeel geweest", besloot Versluys. Wie nog snel een Tobouter van Tobback wil bemachtigen, zal zich moeten haasten. Er schieten er nog enkele tientallen over. In de plaats van de winkel in de Maria Theresiatstraat komt vermoedelijk een consultancy-bureau. (KCL)

4 De bekende 'Tobouter' van burgemeester Louis Tobback als Keizer Napoleon.
Vertommen De bekende 'Tobouter' van burgemeester Louis Tobback als Keizer Napoleon.

Lees meer