Gemeenteraadslid Aynur Tasdemir (sp.a) op archiefbeeld.
Vertommen Gemeenteraadslid Aynur Tasdemir (sp.a) op archiefbeeld.

Koerdisch sp.a-lid slaakt op Leuvense gemeenteraadszitting noodkreet over Turkse inval

"Help alsjeblief om de volkerenmoord op de Koerden in Noord-Syrië, die sinds 9 oktober aan de gang is, te doen stoppen". Dat heeft een emotionele Aynur Tasdemir (sp.a), een vrouw van Koerdische afkomst, maandagavond in de Leuvense gemeenteraad gezegd in een aanklacht tegen de Turkse aanval op Koerdisch gebied in Syrië. Na haar noodkreet volgde applaus op alle banken.

"Kinderen, baby's, ouderen, vrouwen, mannen... kortom onschuldige burgers worden vermoord, onthoofd, verdreven, bestolen, verkracht, uitgehongerd en verminkt met chemische wapens. Dit is pure waanzin en de wereld kijkt toe. Toen de Koerden tegen IS vochten waren ze bondgenoten. Momenteel is de EU jammer genoeg enkel bezorgd over een nieuwe vluchtelingenstroom, terwijl het overduidelijk is dat dit alles zal leiden tot een comeback van de jihadisten", aldus Tasdemir.

Geen vrienden

Het sp.a-lid riep de EU en België op tot het nemen van dwingende maatregelen. "Elke dag waarop wij van de veiligheid in Europa genieten, sterven er kinderen die we misschien hadden kunnen redden. We mogen niet machteloos met de armen over elkaar blijven toezien. 'Geen vrienden behalve de bergen'. Het beroemde Koerdisch spreekwoord is een feit. Koerden hebben geen vrienden", aldus Tasdemir. 

89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • princen yvon

    Dit probleem is belangrijk genoeg om op alle fora te brengen. Het is immers een aanfluiting door Turkije, u.s.a, Rusland, ... van alle principes waarop onze wereld gebaseerd is. Dat navelstaarders hier niet van wakker liggen en zich er aan ergeren. Het zij zo. Ze zullen dan ook niet op hulp kunnen rekenen als het hier misgaat.

  • Cecarine De Smet

    Stop met Turks politiek spelletje hier in België te spelen. Ga het ginder zeggen, wij zitten daar voor niks tussen. Alhoewel ik de Turkse inval op de Koerden ook veroordeel. Maar dat gaat niks aan Erdogan zijn gedrag veranderen!

Lees meer