2 De leraar werd volledig vrijgesproken.
Vertommen De leraar werd volledig vrijgesproken.

Leraar (36) vrijgesproken voor aanranding van zeven meisjes in basisschool in Leuven

Leerkracht S.K. (36) uit Oud-Heverlee is vrijgesproken voor de aanranding met geweld of bedreiging van zeven minderjarige meisjes in Vrije Basisschool Heilig Hart in Heverlee. Het dossier had het over aanrakingen zowel boven als onder de kledij. Volgens de rechter is er twijfel of de aanrakingen een seksueel motief hadden.

S.K. werd eind 2017 aan de deur gezet in Vrije Basisschool Heilig Hart Heverlee na verschillende meldingen van onaangepaste aanrakingen en spelletjes in de klas. De slachtoffers waren vijf 9-jarige meisjes uit het vierde leerjaar die dagelijks geconfronteerd werden met hun handtastelijke meester. Volgens het parket was K. meer dan een knuffelbeer. “Masseren van nek en schouders, het aanraken van knieën en benen, aanrakingen onder de kledij tot het uit de broek trekken van de bloes en het in de poep knijpen.”

Gesprek met leraar

Een meisje maakte melding dat ze gekneld werd op de schoot van de meester en dat ze moest wachten tot hij losliet. Volgens een moeder waren er aanrakingen aan de borst- en schaamstreek. Enkele meisjes raapten hun moed bijeen om zelf een gesprek aan te knopen met hun leraar om via één zinnetje hun gedacht te zeggen, maar daar moest K. niet van weten. Sommige ouders gingen wel in dialoog. “Hij ging daar dan heel licht over en hij maakte geen oogcontact. Je kon er niet tot doordringen.” Toen die vijf meisjes met hun verhaal naar buiten kwamen, volgden nog twee andere leerlingen die een jaar voordien ook problemen hadden gehad met de aanrakingen van hun leraar.

Vijf ouderparen stelden zich uiteindelijk burgerlijke partij. “Hij bevoordeelde die meisjes ten opzichte van de jongens in de klas. Zijn lievelingetjes gaf hij complimentjes en extra punten om hun vertrouwen te winnen om altijd een stap verder te kunnen gaan. Het waren dagelijkse taferelen. Hij pikte er de rijpere meisjes uit. Zelf stelt hij dat hij een eigen manier van lesgeven heeft en aanhankelijk is, maar in evaluatieverslagen is daar nergens iets van terug te vinden. Net als op de speelplaats waar hij dat gedrag ook niet stelde buiten de beslotenheid van het klasje. Opvallend is dat de kinderen tijdens hun verhoor vaak het woord ‘moeten’ in de mond nemen”, vatte de advocate van de burgerlijke partij samen.

Geen seksuele intenties

K. ontkende tijdens zijn verhoor sommige aanrakingen niet, maar beweerde dat hij nooit seksuele intenties had. De rechter volgde hem daarin en oordeelde dat er op zijn minst twijfels waren. Op basis daarvan werd de dertiger vrijgesproken. 

De man besliste op eigen houtje om in begeleiding te gaan. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak en heeft die nu gekregen. “Misschien waren er bepaalde gedragingen die niet door de beugel konden, maar dat wil niet zeggen dat hij hen heeft aangerand. De vraag is of hij wetens en willens gehandeld heeft. Er is ‘gekriebeld’ maar is dat dan grensoverschrijdend?”, aldus de raadsman.

De leraar ging daarna aan de slag op twee andere scholen in Zaventem. Daar werd hij vorige maand ontslagen. 

2 De correctionele rechtbank in Leuven.
KAR De correctionele rechtbank in Leuven.

60 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Delafontaine

    Het gerecht (of zouden we beter onrecht noemen) reageert zich liever af op "tafelschuimers" en echte delinquenten laten ze direct vrij. Onvoorstelbaar!

  • Benny de Groot

    Het was maar wat gekriebel van een 36 jarige leerkracht bij meisjes van en om de 9 jaar. Waar hij verder geen band met heeft buiten hun leerkracht te zijn. Daar is toch niets grensoverschrijdend aan? Hij gaat dan nog vrijwillig in behandeling voor een probleem dat hij helemaal niet heeft. Hmm, nuja, zoals in meer gevallen lijkt de officiele uitleg weer helemaal geen steek te houden..

Lees meer