3 Op vraag van Line De Witte (PVDA) kwam er een overleg met schepen Lies Corneillie (Groen) om samen naar een oplossing te zoeken.
vertommen Op vraag van Line De Witte (PVDA) kwam er een overleg met schepen Lies Corneillie (Groen) om samen naar een oplossing te zoeken.

Lies Corneillie (Groen) en Line De Witte (PVDA) halen uit naar Camelot Europa: “Kwetsbare gezinnen dreigden dakloos te worden”

Sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal sloot dit voorjaar een overeenkomst met Camelot Europa voor een 40-tal leegstaande appartementen in Lolanden in Kessel-lo die afgebroken zullen worden. In afwachting daarvan kon Camelot de appartementen verhuren aan een lage huurprijs. Ondertussen blijkt dat de firma zich niet aan de afgesproken voorwaarden houdt waardoor huurders zelfs dakloos kunnen worden, al zal de stad er wel alles aan doen om dat te voorkomen.

Maakt Camelot Europa zich schuldig aan wanpraktijken in Lolanden in Kessel-Lo? Volgens Line De Witte van PVDA Leuven bestaat daar weinig twijfel over. “Camelot Europe kan je op zijn minst een bedenkelijke organisatie noemen. Men vraagt vrij veel geld voor woningen die in zeer slechte staat zijn en de personen die deze woningen ‘bezetten’, kunnen er ongeveer op elk moment worden uitgezet. Na controle bleek dat deze woningen onbewoonbaar zijn en zo dreigen tientallen kwetsbare gezinnen op 7 november op straat te worden gezet.”

Camelot Europe kan je op zijn minst een bedenkelijke organisatie noemen. Men vraagt vrij veel geld voor woningen die in zeer slechte staat zijn

Line De Witte, gemeenteraadslid PVDA

Wat is er aan de hand? Dit voorjaar sloot sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal een overeenkomst met Camelot Europa. De firma kreeg het beheer in handen van een 40-tal leegstaande appartementen in Lolanden in Kessel-Lo. Die appartementen worden op termijn afgebroken maar Camelot mag ze in afwachting daarvan verhuren aan een lage prijs. Meer concreet zou het gaan om 250 euro. Op die manier ontloopt Dijledal leegstandstaks en voorkomt de sociale huisvestingsmaatschappij dat de panden in handen van krakers vallen. Camelot sluit overigens geen normale huurovereenkomst af maar een zogenaamde ‘bezetting te bede’ die op eender welk moment kan worden opgezegd door één van beide partijen. 

Tot zover geen vuiltje aan de lucht maar na herhaaldelijke controles bleek dat Camelot Europa zich niet aan de afgesproken voorwaarden houdt en dat heeft zware gevolgen voor de bewoners. De appartementen werden immers onbewoonbaar verklaard waardoor de betrokken bewoners ten laatste op 7 november het dak boven hun hoofd verliezen. Opvallend gegeven: Camelot Europa is door de Vlaamse overheid aangesteld als bewaker van leegstaande sociale woningen.

3 Schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen) belooft dat er een oplossing komt voor de bewoners die hun appartement ten laatste op 7 november moeten verlaten.
vertommen Schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen) belooft dat er een oplossing komt voor de bewoners die hun appartement ten laatste op 7 november moeten verlaten.

We konden niet anders dan alle appartementen onbewoonbaar te verklaren

Schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen)

Meerdere kansen

Line De Witte van PVDA bracht de kwestie op de gemeenteraad en vond in schepen van Wonen Lies Corneillie (Groen) een medestander. “Camelot Europe hield zich niet aan de voorwaarde dat het eerst over een conformiteitsattest moest beschikken vooraleer de panden verhuurd konden worden”, klinkt het. “Ondanks meerdere kansen om de nodige aanpassingen te doen, gebeurde dat niet. Om die reden konden we niet anders dan alle appartementen onbewoonbaar te verklaren. Momenteel zijn via Camelot 33 appartementen bewoond door 51 bewoners. Voor hen moet uiterlijk tegen 7 november een andere woonst gevonden worden.”

3 Een delegatie van bewoners kwam naar de infovergadering in het Leuvense Stadskantoor.
vertommen Een delegatie van bewoners kwam naar de infovergadering in het Leuvense Stadskantoor.

Oplossing

De Witte en Corneillie spraken op de gemeenteraad af om een vergadering te organiseren in het Stadskantoor om die zoektocht in goede banen te leiden. “Het gaat over kwetsbare mensen die vaak op de wachtlijst staan voor een sociale woning en dus niet zomaar een woning zullen vinden in onze dure stad. Mensen zouden nooit uit hun woning mogen worden gezet zonder dat er een alternatief voorzien wordt”, zegt Line De Witte. Dat zal uiteindelijk ook niet gebeuren want schepen Corneillie stelt nu alles in het werk om nieuw onderdak te vinden voor de bewoners van Lolanden. Onder meer noodwoningen van het OCMW komen in aanmerking maar ook de site van Scheut. Van hardhandige uitzettingen zal dus geen sprake zijn en dat verheugt Line De Witte van PVDA. “Het blijft vreemd dat Dijledal samenwerkte met dit soort organisatie maar het feit dat het stadsbestuur er in de toekomst niet meer mee in zee wil, is een zeer goede zaak.”

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • willems michel

    Groen die zichzelf in de problemen zet. Eerst de mensen laten wonen aan 250 euro en dan de woningen onbewoonbaar laten verklaren.

Lees meer