Luchtkwaliteit Brusselsestraat alarmerend slecht volgens onderzoek

De Standaard maakte net de resultaten van het onderzoek van CurieuzeNeuzen, in samenwerking met de Universiteit van Antwerpen bekend.


Dat is het grootste burgeronderzoek ooit naar de luchtkwaliteit. In mei namen 400 Leuvenaars deel door stikstofdioxide te meten en dat levert opmerkelijke resultaten op. Zo is de Brusselsestraat een pijnpunt met een concentratie tot 60 microgram per kubieke meter. CurieuzeNeuzen deelde begin dit jaar aan in totaal 20.000 Vlamingen kits uit waarmee zij de concentraties stikstofdioxide (NO2) aan hun woning, school of werklocatie konden meten. De Standaard maakte zopas de resultaten van het burgeronderzoek bekend en die bevestigen dat er ook in Leuven nog werk aan de winkel is inzake luchtkwaliteit. Er zijn weliswaar heel wat locaties met een behoorlijk goede luchtkwaliteit, maar de kaart toont in Leuven ook rode en zelfs zwarte punten. De invalswegen, de ring rond de stad en sommige straten in het centrum doen het nog steeds niet goed.


Zo is de Brusselsestraat bijvoorbeeld een pijnpunt. Daar kleurt de kaart rood en zelfs zwart ter hoogte van de ring met concentraties tot 60 microgram per kubieke meter. Ter vergelijking: de Europese norm is 40 microgram per kubieke meter. Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) ligt de drempel op 20 microgram per kubieke meter. Ook andere gekende knelpunten, zoals de Naamsepoort, de Mechelsepoort en de Tervuursepoort laten meetresultaten boven de 40 microgram per kubieke meter optekenen. (BMK)

Lees meer