Anouar A. (rechts achteraan) met Frederik B. (uiterst links) en Daoud C.R. (uiterst rechts) aan de rechtbank in Leuven.
vertommen Anouar A. (rechts achteraan) met Frederik B. (uiterst links) en Daoud C.R. (uiterst rechts) aan de rechtbank in Leuven.

Man die speurders naar moordenaar van Julie Van Espen leidde, riskeert zelf drie jaar cel voor gewapende overval

Anouar A., de man die de Antwerpse speurders in mei met een gouden tip naar de moordenaar van Julie Van Espen leidde, riskeert in de Leuvense correctionele rechtbank drie jaar cel voor een brutale overval met een combatmes.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Ik voel dat ik iets nobels heb gedaan.” Met die woorden verscheen Antwerpenaar Anouar A. (26) op 7 mei in deze krant toen bleek dat hij verantwoordelijk was voor de arrestatie van Steve Bakelmans (39), de dakloze die op 4 mei Julie Van Espen vermoordde in de buurt van het Sportpaleis. De twintiger bleek eventjes de held van de natie, maar hij toonde ook de andere kant van de medaille. Hij kende Bakelmans uit het daklozenmilieu in de Scheldestad. A. leefde vier jaar op straat na een ‘carrière’ in de criminaliteit met vooral overvallen. En dat bleek vrijdag in de Leuvense rechtbank niet gelogen. A. stond er terecht voor een overval in het Vlaams-Brabantse Haacht in de zomer van 2016. Samen met minstens een tweede kompaan ging hij een woning in Tildonk binnen met de gedachte dat er veel geld en drugs te rapen viel bij een 24-jarige zogezegde dealer. A. zette het slachtoffer een combatmes op de keel. Daarna nam Orlando G. over om het slachtoffer in bedwang te houden, terwijl A. het huis doorzocht en af en toe nog klappen uitdeelde. 

Weg met BMW

Toen ze tot het besef kwamen dat er niets te rapen viel, graaiden ze een beetje cannabis en enkele euro’s mee. Ze stoven weg met de BMW van het slachtoffer. Volgens het parket waren er nog twee andere mannen bij betrokken, Arno M. (23) uit Bertem en buurman Mourad B. Bij die laatste blies iedereen verzamelen net voor de feiten. B. zou ook eerst op verkenning zijn geweest bij het slachtoffer door eerst even aan te bellen. M. was de chauffeur van dienst. Maar die laatste twee ontkenden hun betrokkenheid bij de feiten. 

Brein

A., die zonder advocaat voor de rechter verscheen, weerlegde de feiten niet. Hij werd door de rest verweten het brein achter de overval te zijn. “In de periode dat die feiten zijn gebeurd, gebruikte ik antidepressiva op coke en drank. Emotioneel had ik toen geen empathie. Ik ben heel verkeerd geweest die dag. Ik ben de tipgever geweest in de zaak Van Espen en dat bewijst toch dat ik nu mijn verantwoordelijkheid neem”, richtte hij zich tot de rechter. “Ik ben lang dakloos geweest en ik heb in kraakpanden gewoond. Ik ben eerst als jeugdwerker begonnen en daarna als schilder om iets te betekenen voor de maatschappij. Ik maak muziek en in die teksten heb ik het over de zwakkeren in de samenleving”, aldus A., die 3 jaar cel riskeert. Orlando G. hangt twee jaar cel boven het hoofd.

A. kreeg in 2018, bij verstek, nog een jaar effectieve gevangenisstraf voor bezit van cannabis. Voor deze feiten kon hij akkoord gaan met een werkstraf of straf onder voorwaarden. Een vijfde en zes beklaagde riskeren eveneens drie jaar cel. Drie maanden voor de overval sleurden Daoud C.R. en Frederik B. hetzelfde slachtoffer van een scooter en sleurden hem in een wagen, waar ze hem een tijdje vasthielden. Ook in de hoop geld en drugs te vinden. Vonnis over een maand.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer